Особливості загальної частини податкової декларації платника ЄП ФОП – платником ЄП четвертої групи

3 місяці ago admin 0


Які особливості заповнення рядка 1 загальної частини податкової декларації платника ЄП ФОП – платником ЄП четвертої групи у разі зміни протягом року площ сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у зв’язку з набуттям (втратою) на них права власності або користування, а також у разі самостійного виправлення помилок, та в який термін подається така декларація?

Згідно з абзацом третім п.п. «б» п.п. 4 п. 291.4 ст. 291 ПКУ Податкового кодексу України фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку четвертої групи провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси.

Підпунктом 295.9.5 п. 295.9 ст. 295 ПКУ встановлено, що платники єдиного податку четвертої групи зобов’язані у разі, коли протягом податкового (звітного) періоду змінилася площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у зв’язку з набуттям (втратою) на неї права власності або користування:

уточнити суму податкових зобов’язань з податку на період починаючи з дати набуття (втрати) такого права до останнього дня податкового (звітного) року;

подати протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним періодом, зокрема, контролюючому органу за місцезнаходженням платника податку декларацію з уточненою інформацією про площу земельної ділянки, а також відомості про наявність земельних ділянок та їх нормативну грошову оцінку.

У разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 50 ПКУ), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку (абзац перший п. 50.1 ст. 50 ПКУ).

Форма податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи затверджена наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 зі змінами та доповненнями.

Для ФОП згідно з приміткою 2 до Декларації передбачено:

вперше подання Декларації з метою визначення ставки єдиного податку на поточний рік з обов’язковим зазначенням в рядку 1 загальної частини Декларації трьох відміток одночасно «Загальна», «Звітна», «Довідково» («Загальна нова», «Звітна нова» та «Довідково») – протягом 20 календарних днів з дня подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування (п.п. 298.8.1 п. 298.8 ст. 298 ПКУ). При цьому Декларація з відмітками «Загальна», «Звітна», «Довідково» («Загальна нова», «Звітна нова» та «Довідково») подається з Додатком 1, який є невід’ємною частиною Декларації. Додаток 2 для ФОП, які вперше подають Декларацію, не подається;

подання Декларації за підсумками звітного (податкового) періоду з обов’язковим зазначенням в рядку 1 загальної частини Декларації двох відміток одночасно «Загальна», «Звітна» («Загальна нова», «Звітна нова») не пізніше 20 лютого поточного року (п. 294.1 ст. 294 та п.п. 295.9.1 п. 295.9 ст. 295 ПКУ) з визначенням податкових зобов’язань по єдиному податку та зобов’язань по єдиному внеску за податковий (звітний) період та з розрахунком ставок по єдиному податку на поточний рік. При цьому така Декларація подається з Додатком 1 та з Додатком 2 відповідно до ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», які є невід’ємною частиною Декларації.

Згідно з примітками 4 та 5 до Декларації:

поле «починаючи з» заповнюється у разі подання Декларації за нові земельні ділянки (починаючи з /число/місяць/);

поле «з урахуванням уточнень з» заповнюється у разі уточнення податкових зобов’язань (з урахуванням уточнень з /число/місяць/).

Отже, у разі зміни протягом поточного року площ сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у зв’язку з набуттям (втратою) на них права власності або користування а також у разі самостійного виправлення помилок ФОП до контролюючого органу за своєю податковою адресою подає Декларацію з зазначенням в рядку 1 загальної частини одночасно:

трьох відміток: тип «03» (уточнююча загальна), тип «06» (уточнююча) та тип «07» (довідково) – у разі уточнення показників Декларації, яка подавалася вперше;

двох відміток: тип «03» (уточнююча загальна) і тип «06» (уточнююча) – у разі уточнення показників Декларації, яка подавалася за підсумками звітного (податкового) періоду.

При цьому в рядку 1 загальної частини Декларації заповнюється графа «з урахуванням уточнень з», де зазначається арабськими цифрами (для чисел з однієї цифри в першому полі проставляється «0») число та місяць коли відбулися зміни, що вплинули на розмір податкового зобов’язання.

Уточнююча Декларація подається:

у разі набуття (втратою) права власності або користування на сільськогосподарські угіддя та/або землі водного фонду у поточному році – протягом 20 календарних днів місяця, що настає за кварталом, в якому виникли такі зміни;

у разі самостійного виправлення помилок – у будь-який період після граничного терміну подання Декларації, показники якої уточнюються.

ДПС у Закарпатській області