В Ужгороді обговорили спрощені умови ліцензування для малих виробників вина

4 місяці ago admin 0


Сьогодні, 20 грудня 2023 року, фахівці Департаменту агропромислового розвитку Закарпатської ОВА, Головного управління ДПС у Закарпатській області, Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області, члени громадської організації «Асоціація виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття» та зацікавлені громадяни, в рамках комунікаційної податкової платформи, детально розглянули особливості ліцензування малих виробництв виноробної продукції відповідно до змін у законодавстві.

За словами Еріки Данч, заступника начальника відділу адміністрування акцизного податку та контролю за обігом марки акцизного податку ГУ ДПС у Закарпатській області, у вересні 2023 року Верховна Рада України ухвалила зміни до законодавства, що спрощують реєстрацію та ведення виноробного бізнесу.

Еріка Данч зазначила, що річна плата за ліцензію на виробництво малих виробництв виноробної продукції становить 780 гривень.

Щодо послідовності дій, фахівець органів ДПС наголосила, що в суб’єкта господарювання мають бути наявності такі документи: установчі документи, зареєстрована декларація, документ про сплату ліцензійного збору, договір з акредитованою лабораторією та документи на виробничі приміщення.

Для отримання ліцензії на право виробництва алкогольних напоїв без додавання спирту (вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових) малі виробництва виноробної продукції подають через Електронний кабінет платника  (https://cabinet.tax.gov.ua/) до Державної податкової служби України заяву, до якої додається документ, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію.

За словами заступника начальника відділу адміністрування акцизного податку та контролю за обігом марки акцизного податку, дуже важливо правильно оформити декларацію відповідності, де має бути повна інформація про виробничі потужності та асортимент продукції згідно з УКТ ЗЕД. Найпоширеніші помилки в документах – це невідповідності даних, неповна інформація про коди УКТ ЗЕД чи реєстрацію декларації.

– Тому раджу уважно готувати пакет документів, аби уникнути відмови у видачі ліцензії, – резюмувала податківець, зауваживши, що наразі, при дотриманні всіх вимог, отримати ліцензію для малого виноробного виробництва значно простіше.

Нагадуємо, що для оперативної комунікації з бізнесом в органах ДПС діють комунікаційні податкові платформи. На них платники податків можуть отримати інформаційно-роз’яснювальну допомогу, зокрема як у випадку з ліцензуванням малих виробництв виноробної продукції. Такий формат спілкування з податковою службою дозволяє швидко та якісно отримати відповіді на питання, які виникають у процесі господарської діяльності. Комунікаційна платформа Головного управління ДПС у Закарпатській області функціонує за електронною адресою zak.ikc@tax.gov.ua.

ДПС у Закарпатській області