Бізнес назвав найбільші перешкоди у роботі під час війни

5 місяців ago admin 0


Найбільшою проблемою бізнес називає мобілізацію, війну та відтік кадрів. Такі дані опитування “Оцінка безпеки ведення бізнесу в Україні” оприлюднила Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА).

За даними опитування, 8% компаній називають бізнес-клімат в Україні вкрай негативним, а 41% – просто негативним. Ще 45% опитаних вважають бізнес-клімат задовільним і лише 6% – позитивним. Водночас, в 2021 році кількість міжнародних компаній, які позитивно оцінювали бізнес клімат становила 59%.

Як зауважують в ЄБА, походження капіталу несуттєво впливає на оцінку бізнес-клімату: представники українського та іноземного бізнесу майже однаково оцінюють бізнес-клімат у країні.

Серед основних кризових ситуацій, з якими стикаються компанії, респонденти вказують мобілізацію (84% опитаних), воєнні дії (67%), відтік професійних кадрів (56%) корупційні прояви (37%) та незаконні дії державних органів (33%).

У 2021 році в топі були незаконні дії державних органів, незаконні конкурентні дії та незаконні дії правоохоронних органів.

При цьому міжнародні компанії набагато вище оцінюють ризики, пов’язані з мобілізацією. Не це поскаржилися 94% компаній з іноземним капіталом і 71% українських.

Крім основних кризових ситуацій, дослідження показує, що міжнародні компанії менше стикаються з корупційними проявами (35% проти 40% серед українських компаній). Водночас незаконні дії державних органів виокремлюються компаніями незалежно від походження капіталу.

В опитуванні, яке відбулося у вересні 2023 року, взяли участь понад 100 респондентів з усієї України.

Джерело @

Мінпром