Щодо заповнення реквізиту платіжної інструкції в частині податкового номера платника та реквізиту призначення платежу

5 місяців ago admin 0


У Головному управлінні ДПС у Закарпатській області звертають увагу на дотримання вимог наказу Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 березня 2023 року за № 528/39584 (далі – Порядок № 148) в частині правильного заповнення податкового номера платника податків (код за ЄДРПОУ/РНОКПП) та реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції.

Під час сплати податків, зборів на бюджетні рахунки платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнює такі поля:

«Код виду сплати»;

«Додаткова інформація запису».

У полі «Код виду сплати» платник заповнює код виду сплати, визначений Переліком кодів видів сплати, які використовуються платниками, згідно з додатком 1 до Порядку;

у полі «Додаткова інформація запису» платник заповнює інформацію щодо переказу коштів у довільній формі.

Суб’єкти господарювання, які проводять господарську діяльність на підставі ліцензії та/або спеціального дозволу, зазначають інформацію щодо звітного (податкового) періоду, за який сплачуються податкові зобов’язання, та дозвільного документа (вид дозвільного документа, номер, дата).

Сплата, зокрема, податків, зборів на бюджетні рахунки оформлюються за кожним напрямом перерахування та кожним кодом виду сплати окремою платіжною інструкцією (п. 3 розд. ІІ Порядку).

У разі коли платником при сплаті, зокрема, податків, зборів на бюджетні рахунки у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції не зазначено або зазначено код виду сплати, який відсутній у додатку 1 до Порядку, вважається, що платник сплатив грошове зобов’язання за кодом виду сплати 101 (п. 4 розд. ІІ Порядку).

1. При безготівкових розрахунках платників податків з бюджетом та фондами від власного імені .

Юридичні особи, ФОП та громадяни під час сплати податків, зборів, інших платежів та єдиного внеску заповнюють усі обов’язкові реквізити платіжної інструкції, у т. ч.:

реквізит «Код платника» (податковий номер юридичної особи, ФОП та громадянина);

реквізит «Призначення платежу».

2. При безготівкових розрахунках платників з бюджетом та фондами за відокремлені підрозділи (далі – філії).

Юридичні особи (далі – головні підприємства) під час сплати податків, зборів, інших платежів та єдиного внеску за філії (у випадках, передбачених Кодексом) заповнюють усі обов’язкові реквізити платіжної інструкції, у т. ч.:

реквізит «Код платника» (податковий номер головного підприємства);

реквізит «Код фактичного платника» (податковий номер філії);

реквізит «Призначення платежу».

3. При готівкових розрахунках платників з бюджетом та фондами.

Громадяни під час сплати податків, зборів, інших платежів та єдиного внеску за допомогою технічного пристрою (банківський автомат, платіжний термінал, програмно—технічний комплекс самообслуговування, програмно – апаратне середовище мобільного телефону, інший пристрій) та через каси надавачів платіжних послуг заповнюють усі обов’язкові реквізити платіжної інструкції , у т.ч.

реквізит «Код фактичного платника» (податковий номер громадянина -платника податків);

реквізит «Призначення платежу».

При цьому реквізит « Код платника» містить код надавача платіжних послуг, з використанням технічного пристрою якого або через каси якого проводиться готівковий розрахунок.

У зв’язку з тим, що згідно з Інструкцією НБУ № 163 обов’язкові реквізити платіжної інструкції вже містять реквізити «Код платника» та «Код фактичного платника», з 1 липня 2023 року згідно з вимогами Порядку заповнення реквізиту « Призначення платежу » під час сплати (стягнення) податків,зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування платежів , затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 заповненню підлягають тільки 2 обов’язкових поля , а саме: « Код виду сплати» та «Додаткова інформація запису» .

Якщо СГ невірно заповнив реквізит платіжної інструкції в частині податкового номера платника (код за ЄДРПОУ/РНОКПП), що призвело до рознесення платежу до ІКП іншого СГ, нормами Порядку № 148 виправлення платником невірного заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції не передбачено.

ДПС у Закарпатській області