Представники ДПС взяли участь в X Business&Legal Tax Forum

7 місяців ago admin 0


ДПС продовжує практику максимальної відкритості та діалогу з бізнесом. Сьогодні представники Служби взяли участь у X Business&Legal Tax Forum, організованого редакцією газети «Юридична практика». Учасники заходу обговорили питання податкової сфери, зокрема, оподаткування у період дії воєнного стану, податковий консалтинг та податкові спори.

Представники ДПС розповіли про роботу СМКОР, законодавчі зміни та методи адміністративного аналізу та контролю, які вплинули на значне скорочення кількості зупинок реєстрації податкових накладних в ЄРПН. Зокрема, зазначалося, що протягом минулого року було внесено низку змін до Постанови КМУ № 1165, які значно покращили роботу СМКОР.

Серед важливих нововведень – зміни до показників позитивної податкової історії, методики роботи Таблиці даних платника ПДВ, можливість  автоматичного розблокування податкових накладних після врахування Таблиці даних платника або після скасування статусу ризиковості платника. Також запроваджено механізм, який дозволяє платникам податку реалізувати право на оскарження всіх рішень комісій регіонального рівня в адміністративному порядку. Він повністю нівелює кількість тривалих судових процесів з даного приводу.   

Прокоментували представники ДПС і питання застосування РРО/ПРРО. Акцент було зроблено на важливості дотримання законодавства  у сфері розрахункових операцій всіма учасниками ринку. Так, з 1 жовтня поновлено застосування штрафних санкцій за невикористання РРО/ПРРО, тому податкова служба провела та продовжує проводити низку розʼяснювальних заходів для платників з метою упередження таких порушень.  

Також наголошувалося, що при відборі платників до перевірок застосовується ризикоорієнтовний підхід. Це дозволяє зосередити увагу на ризикових платниках та уникнути перевірок сумлінного бізнесу. Загалом податкова не збільшує кількість перевірок. Першочергова увага приділяється опрацюванню скарг, які надходять безпосередньо від споживачів товарів та послуг.

Поінформували представники ДПС і про алгоритми доказування в спорах щодо податкових перевірок. Зокрема, зазначалося про необхідність відслідковування стану  розгляду справ на окупованих територіях, де велися бойові дії, оскільки суди встановлюють факт втрати судової справи і у звʼязку з неможливістю її відновлення визнають провадження втраченим та пропонують позивачу подати новий позов. У звʼязку з цим сума грошового зобовʼязання стає узгодженою та перетворюється на податковий борг.

Одним із способів захисту для платників від проведення перевірок за ті періоди податкової звітності, по яким втрачено документи, в ДПС назвали подання заяв про втрату первинних документі у звʼязку з їх знищенням або неможливістю вивезення.

Нагадуємо, що для оперативної комунікації з бізнесом в органах ДПС діють комунікаційні податкові платформи. Отримати розʼяснення також можна за телефонами «гарячих ліній» та у Контакт-центрі ДПС.

Крім того, на вебпорталі ДПС функціонує розділ «Онлайн-навчання», в якому зібрано корисну для платників інформацію щодо оподаткування. Розділ розміщено за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya.

Пресслужба Державної податкової служби України