Мораторій на податкові перевірки планують скасувати з листопада

7 місяців ago admin 0


Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики схвалив доопрацьовану редакцію закону про відновлення податкових перевірок.

Доопрацьований проєкт закону передбачає, що мораторій на певні види перевірок скасують з 1 листопада, пише українська редакція Forbes із посиланням на документ.

Згідно із ним, до проведення документальних планових перевірок можуть бути включені платники, які за підсумками 2021 року відповідають одному з критеріїв:

  • рівень сплати податку на прибуток на понад 50% менший, а рівень сплати ПДВ на понад 50% менший, ніж по галузі. Цей критерій не поширюватиметься на платників податків, у яких операції з експорту становлять понад 25% загальних обсягів постачання, а рівень сплати податку на прибуток не нижчий, ніж 50% по галузі;
  • дебіторська заборгованість перевищує кредиторську більш ніж у 2 рази;
  • річний дохід підприємця становить понад 10 млн грн, а загальна сума витрат у податковій декларації становить понад 75% суми річного доходу;
  • заробітна плата на підприємстві менша, ніж середня по галузі.

Водночас депутати пропонують зберегти мораторій на перевірки ФОП І та II групи. Також обмеження на перевірки діятимуть для підприємств, чия податкова адреса зареєстрована на окупованих територіях або територіях, де йдуть бойові дії.

Також у законі залишиться норма щодо обовʼязкових перевірок підакцизної продукції, готельного бізнесу та фінансових установ.

Джерело @

AgroPortal