Актуальна інформація для ФОП на загальній системі оподаткування

7 місяців ago admin 0


Чи потрібно ФОП на загальній системі оподаткування зазначати доходи від провадження господарської діяльності та інші доходи в розд. ІІ податкової декларації про майновий стан і доходи з позначкою «довідкова» з Додатком ЄСВ 1 для призначення пенсії чи призначення матеріального забезпечення, страхових виплат?

Відповідно до п. 177.2 ст. 177 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

Згідно з п. 177.10 ст. 177 ПКУ фізичні особи – підприємці зобов’язані вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

Типова форма, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядок її ведення затверджені наказом Міністерства фінансів України від 13.05.2021 № 261 (далі – Типова форма № 261).

Відповідно до п. 1 розд. III Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Інструкція), затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 17.05.2022 № 143 зі змінами), у розд. І податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація), зокрема, заповнюються, але не виключно:

у рядку 1 позначкою «х» вказується тип Декларації («звітна» або «звітна нова» або «уточнююча»), та, за потреби, додаткова позначка «довідкова».

Декларація типу «звітна» або «звітна нова» із одночасним зазначенням додаткової позначки «довідкова» – це Декларація, що подається фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), за себе за період до дати формування заяви на призначення пенсії або до дати настання страхового випадку;

у рядку 8 ставиться позначка «х», що свідчить про те, що Декларація містить відомості про суми нарахованого єдиного внеску та передбачає заповнення додатка ЄСВ 1 «Розрахунок сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток ЄСВ 1), або додатка ЄСВ 2 «Розрахунок сум добровільних внесків, передбачених договором про добровільну участь, які підлягають сплаті», або додатка ЄСВ 3 «Розрахунок збільшення або зменшення сум зобов’язань з єдиного внеску за результатами проведеної документальної перевірки».

При цьому, Додаток ЄСВ 1 заповнюється в загальному порядку.

Враховуючи викладене, положеннями Інструкції не передбачено заповнення фізичною особою – підприємцем на загальній системі оподаткування розд. II Декларації з позначкою «довідкова».

Водночас, слід зазначити, що подання Декларації з типом «призначення пенсії» або «матеріального забезпечення, страхових виплат» з позначкою «довідкова» з Додатком ЄСВ 1, не звільняє підприємця від обов’язку подання податкової декларації у строк, встановлений для податкового звітного періоду згідно вимог п. 177.5 ст. 177 ПКУ (за результатами календарного року), та не є підставою для нарахування та/або сплати податкового зобов’язання.

ДПС у Закарпатській області