Податківці розповіли підприємцям Середнянської ТГ про використання РРО/ПРРО та новації податкового законодавства

7 місяців ago admin 0


На Закарпатті податківці продовжують проводити зустрічі з платниками територіальних громад. Днями така зустріч, у форматі семінару, пройшла для платників Середнянської територіальної громади.

Під час заходу працівники Головного управління ДПС у Закарпатській області розповіли присутнім про новації податкового законодавства, запроваджені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Податківці зауважили, що цим Законом передбачено поступовий перехід країни на довоєнне оподаткування.

Фахівці ДПС звернули увагу підприємців на те, що обов’язкове застосування РРО чи ПРРО передбачено ще з 1 січня 2022 року для усіх суб’єктів господарювання, окрім платників першої групи спрощеної системи оподаткування. Відтак, зазначеним вище Законом передбачено пом’якшення штрафних санкцій за невидачу фіскальних чеків або проведення фіскалізації з порушеннями. У таких випадках до торгівців застосовуватимуть штрафи, розмір яких залежатиме від кількості зафіксованих порушень та виду проданого товару. Становитиме штрафна санкція від 25% до 50%. Для тих підприємців, які продають підакцизні товари – 100 та 150%.

Податківці зауважили, що кожна надана клієнту послуга чи проданий товар за готівку передбачає обов’язкову видачу фіскального чеку. Це свідчення того, що підприємець провадить бізнес за чесними правилами та дбає про свою ділову репутацію.

Згаданим Законом відновлено також і обов’язкову сплату єдиного податку та значно розширено коло дозволених перевірок, які здійснюють контролюючі органи. Тож, щоб під час перевірок у суб’єктів господарювання не виникало неприємних несподіванок у вигляді податкових донарахувань, податківці радять працювати виключно в правовому полі. Також під час інформаційної кампанії працівники ДПС Закарпаття нагадали присутнім про особливості визначення та сплати мінімального податкового зобов’язання, електронні сервіси від ДПС, які стануть в нагоді платникам. Податківці відповіли на запитання, які цікавили присутніх та запевнили, що у Податковій службі завжди готові надавати суб’єктам господарювання консультаційну допомогу та роз’яснювати нюанси податкового законодавства.

ДПС у Закарпатській області