Громадянам про нюанси отримання РНОКПП

7 місяців ago admin 0


Фахівці ГУ ДПС у Закарпатській області інформують, яким чином отримати РНОКПП, якщо в паспорті у формі картки внесено відмітку про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта.

Відповідно до п. 63.5 ст. 63 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі ПKУ) всі фізичні особи – платники податків та зборів реєструються у контролюючих органах шляхом включення відомостей про них до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – ДРФО) у порядку, визначеному ПKУ.

Згідно з п. 63.6 ст. 63 та п. 70.1 ст. 70 ПKУ встановлено два способи ведення обліку фізичних осіб – платників податків в ДРФО: за реєстраційними номерами облікових карток платників податків (далі – PHOKПП) або для осіб, які за своїми релігійними переконаннями відмовляються від прийняття PHOKПП, в окремому реєстрі ДРФО серією та номером діючого паспорта громадянина України у формі книжечки або номером діючого паспорта громадянина України у формі картки, що оформлений із застосуванням засобів Єдиного державного демографічного реєстру (далі – серія та номер паспорта). До паспортів громадянина України з числа зазначених осіб вноситься відмітка, що свідчить про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта. Така відмітка вноситься:

контролюючими органами – до паспортів громадян України у формі книжечки. Порядок внесення такої відмітки встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики (Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822 із змінами та доповненнями (далі – Положення № 822);

органом, що здійснює оформлення паспорта громадянина України у формі картки, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (Порядок оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 302 із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 302)).

Відповідно до п.п. 13 п. 126 Порядку № 302 до паспорта громадянина України у формі картки вноситься інформація PHOKПП або повідомлення про відмову від його прийняття. У разі наявності повідомлення про відмову у відповідному полі проставляється слово «відмова›. У разі відсутності інформації відповідне поле не заповнюється.

Згідно з п. 12 розділу VIII Положення № 822 фізична особа, яка перебуває на обліку в окремому реєстрі ДРФО та через деякий час змінила свої переконання i бажає отримати PHOKПП, подає до відповідного контролюючого органу облікову картку фізичної особи – платника податків за формою № 1ДР, заяву в довільній формі з викладенням свого прохання анулювати попередньо внесену відмітку з метою отримання PHOKПП та пред’являє паспорт.

Анулювання попередньо внесеної відмітки до паспорта у формі книжечки здійснюється посадовою особою контролюючого органу шляхом погашення відмітки по діагоналі штампом «Анульовано» a6o шляхом перекреслення вручну відмітки по діагоналі лінією, над якою здійснюється напис «Анульовано».

Анулювання попередньо внесеної відмітки до паспорта у формі картки можливо шляхом обміну паспорта на новий паспорт, в якому залишене не заповненим поле PHOKПП/RNTRC.

Після отримання нового паспорта особа звертається до контролюючого органу щодо реєстрації її в ДРФО за PHOKПП та обов’язково зазначає номер попереднього паспорта громадянина України у формі картки, до якого внесено запис зі словом «відмова».

Реєстрація таких осіб в ДРФО здійснюється в порядку, визначеному Положенням № 822. Підставою для зняття з обліку фізичної особи в окремому реєстрі ДРФО є реєстрація її у ДРФО.

ДПС у Закарпатській області