Закарпатські податківці розповіли студентам-магістрам про податкові сервіси та РРО

8 місяців ago admin 0


Днями фахівці Головного управління ДПС у Закарпатській області взяли участь у інформаційно-роз’яснювальному заході для студентів-магістрів юридичного факультету УжНУ.

Організувала онлайн-зустріч Марта Волощук, доцент кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права УжНУ.

Про діяльність Головного управління ДПС у Закарпатській області, особливості роботи, сервісні послуги та застосування РРО при здійсненні розрахункових операцій інформували студентів Маріанна Решетар – начальник управління податкових сервісів та Алла Дацюк – начальник відділу інформаційної взаємодії.

Маріанна Решетар розповіла, що одним із найбільш популярних електронних сервісів ДПС України, який з кожним днем набирає все більшої популярності серед платників податків, є Електронний кабінет.

Цей сервіс надає можливість платнику працювати в режимі реального часу за допомогою персональних комп’ютерів та смарт-пристроїв без встановлення спеціалізованого програмного забезпечення. Скориставшись такою послугою, як подання звітності через Електронний кабінет, платники податків отримують економію свого робочого часу, а також власних коштів на придбання бланків. Крім того, звітність, надіслана до податкового органу в електронному вигляді, не потребує дублювання на паперових носіях, а також їх зберігання.

Алла Дацюк зазначила, що наразі одним з найактуальніших законів, який активно обговорюється суспільством є закон який передбачає обов’язок кожного приватного підприємця (ФОП), окрім тих, хто знаходиться на 1-й групі єдиного податку, застосовувати РРО/ПРРО при здійсненні готівкових операцій.

Начальник відділу інформаційної взаємодії зауважила, що з 1 жовтня 2023 року поновлюється відповідальність підприємців за здійснення розрахункових операцій без використання РРО/ПРРО, згідно Закону України №265 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Застосування штрафних (фінансових) санкцій відновлено стосовно суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, з повним скасуванням відповідальності за порушення, вчинені з 01.01.2022 по 30.09.2023 включно (крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор.). В разі встановлення контролюючим органом фактів порушень, до суб’єктів господарювання будуть застосовуватися штрафні (фінансові) санкції, у розмірі від 25% до 150% вартості реалізованого товару.

Маріанна Решетар поінформувала, що підприємцям не обов’язково придбавати традиційний касовий апарат, оскільки є можливість зареєструвати безкоштовний програмний РРО, який можна завантажити з веб-сайту ДПС України та встановити його на смартфон, ноутбук чи комп’ютер. – Наразі доступна оновлена версія програмного забезпечення безкоштовного ПРРО для операційних систем Android та iOS, – підкреслила начальник управління податкових сервісів.

ДПС у Закарпатській області