Результати релокації: що відбувається з українською промисловістю на початку осені

8 місяців ago admin 0


Індикатор ділової впевненості загалом у промисловості у серпні 2023 року не змінився порівняно з липнем, а у переробній промисловості він навіть трохи знизився. Індикатор ділового клімату також знизився. Такі дані наводить Держстат після опрацювання результатів опитування підприємств. Опитування виявило такі домінуючі очікування респондентів на найближчі три місяці: уповільнення темпів зростання відпускних цін на продукцію промисловості та зменшення чисельності працівників на підприємствах. Як і у липні, компанії забезпечені замовленнями в середньому на чотири місяці роботи.

Ці дані свідчать, що ситуація у промисловості залишається складною. Падіння головним чином вдалося зупинити, але навіть про відновне зростання у багатьох промислових секторах говорити поки що зарано. На загальному тлі на краще виділяється гірничо-металургійний комплекс. Зараз ми зібрали інформацію про те, як у серпні та вересні працювали підприємства, які змінили через війну місце розташування, а також про те, які нові можливості підприємствам можуть дати індустріальні парки.

Як працюють підприємства, які змінили локацію

За рік повномасштабної війни за урядовою програмою релокації до відносно безпечних регіонів країни перемістили 800 підприємств, 623 з яких уже відновили роботу на новому місці. Про це у березні 2023 року повідомила заступник міністра економіки Тетяна Бережна.

Для ще 239 підприємств тоді шукали відповідну локацію чи спосіб транспортування. Близько 650 підприємств відмовилися від переміщення. Деякі поверталися на попередні місця роботи у зв’язку з покращенням ситуації у сфері безпеки.

Програма релокації продовжує діяти, хоча кількість запитів значно зменшилася порівняно з березнем – квітнем 2022 року, коли заявок було близько тисячі.

Приклади релокації підприємств

Релоковане із Запоріжжя до Кам’янця-Подільського підприємство з виробництва автомобільних глушників «Босал Україна» платить за місяць до місцевого бюджету майже мільйон гривень. На заводі відновили виробництво на 80% і цього року не зможуть вийти на повні потужності, але іноземні інвестори підприємства погоджуються чекати. До великої війни річний оборот підприємства становив 10 млн євро.

Релокація відбулася навесні 2022 року. Обладнання перевезли за вісім тижнів, використовуючи 110 вантажівок та 12 залізничних вагонів, які безкоштовно були надані державою. На нове місце переїхала третина працівників. Інші або місцеві, або біженці із зони активних бойових дій. За словами директора, повертати підприємство після перемоги у Запоріжжя не планують.

2023 року компанія Egritech планує вийти на виробництво 150 одиниць сільгосптехніки на рік. З початком повномасштабного вторгнення вона вирішила розділити виробництво пожежної та сільськогосподарської техніки та релокувати останню на захід України. Допомогу під час переїзду надали Львівська ВДА та місцеве підприємство, на чиїх потужностях Egritech працювала раніше. За чотири місяці на новому місці вдалося налагодити виробництво. Демонтаж обладнання тривав три місяці, його перевозили в 30 вагонах. Штат підприємства у Львові – 250 осіб, 70% із них – переселенці.

На Волинь зараз переїжджає м’ясопереробне підприємство «Роганський м’ясокомбінат». Виробництво розміщувалося у місті Вовчанськ Харківської області. На рік там виготовляли 18 тисяч тонн ковбасних продуктів. На початку війни підприємство опинилося в окупації і було пограбовано. Після звільнення поновленню діяльності заважали регулярні обстріли.

Як розвиваються індустріальні парки

Станом на 13 квітня 2023 року до Реєстру індустріальних (промислових) парків було включено 63 підприємства. На початку серпня уряд додав до них «Френдлі ВіндТехнолоджі». Новий парк площею 16,5 га знаходиться на території Перечина Ужгородського району Закарпатської області. У ньому планують створити 745 нових робочих місць у переробній промисловості, професійно-науковій та технічній діяльності.

У Броварах під Києвом хочуть облаштувати індустріальний парк на ділянці 16 га. Цільове призначення земельної ділянки – для розміщення та експлуатації основних, підсобних та допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості.

У Вінниці на площі 35,7 га розпочалося будівництво індустріального парку Volia Agri-Food Park Vinnytsia. Він спеціалізуватиметься на виробництві проміжної та кінцевої продукції харчової промисловості, наданні спеціалізованих послуг, проведенні досліджень та розробок у агропродовольчій сфері. Перша черга будівництва включатиме розвиток інженерних мереж, доріг та благоустрій на території парку, будівництво бізнес-центру для резидентів, приміщення для розміщення виробництва малих харчових підприємств, логістичний центр.

У липні Вінницький виконком надав для двох підприємств містобудівні умови та обмеження на нове будівництво виробничих приміщень на території існуючого парку «ВінІндастрі». Одне підприємство спеціалізується на устаткуванні для порошкового фарбування, друге випускає металоконструкції для будівництва та сільського господарства.

Одеська обласна рада 2024 року має намір реалізувати інвестиційний проєкт створення індустріального агротехнопарку «Буджак» на території Суворівської громади Ізмаїльського району. Загальний розмір капіталовкладень становить приблизно 5 млн грн. Проєкт включили до Програми соціально-економічного та культурного розвитку Одеської області, яку облрада затвердила 4 серпня.

Муніципальний інноваційний індустріальний бізнес-парк «Славутич» (Київська область) отримав двох нових учасників із виробничого сектору. Наразі вже 81% площ бізнес-парку передано в оренду.

Оголошено відкритий конкурс на вибір керуючої компанії для індустріального парку «Сигнівка» у Львові. Парк загальною площею 30 га розрахований на 150 тис. кв. м промислових площ і орієнтуватиметься лише на виробничі підприємства переробної промисловості.

Джерело @

The page