У Міжгір’ї податківці розповіли підприємцям про новації податкового законодавства та використання РРО/ПРРО

8 місяців ago admin 0


На Закарпатті проходять зустрічі податківців Головного управління ДПС у Закарпатській області із платниками територіальних громад. Напередодні така зустріч, у форматі семінару, пройшла для платників Міжгірської, Синевирської та Колочавської територіальних громад.

Під час заходу працівники податкових органів краю розповіли присутнім про новації податкового законодавства, запроваджені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Цим Законом, зокрема, передбачено поступовий перехід країни на довоєнне оподаткування.

Під час заходу податківці звертають увагу підприємців на те, що обов’язкове застосування РРО чи ПРРО передбачено ще з 1 січня 2022 року для усіх суб’єктів господарювання, окрім платників першої групи спрощеної системи оподаткування. Відтак, зазначеним Законом передбачено пом’якшення штрафних санкцій за непроведення фіскалізації або проведення її з порушеннями. До торгівців застосовуватимуть штрафи, розмір яких залежатиме від кількості зафіксованих порушень та виду проданого товару, і становитиме від 25% до 50%. Для тих підприємців, які продають підакцизні товари – 100 та 150%.

Податківці зауважили, що кожна надана клієнту послуга чи проданий товар за готівку передбачає обов’язкову видачу фіскального чеку. Це свідчення того, що підприємець провадить бізнес за чесними правилами та дбає про свою ділову репутацію. Також правильно проведена розрахункова операція викликає довіру у покупця чи клієнта і є підтвердженням легально наданої послуги чи придбаної продукції.

Згаданим Законом відновлено також і обов’язкову сплату єдиного податку та значно розширено коло дозволених перевірок, які здійснюють контролюючі органи. Тож, щоб під час перевірок у суб’єктів господарювання не виникало неприємних несподіванок у вигляді податкових донарахувань, податківці радять працювати виключно в правовому полі.

Також під час інформаційної кампанії працівники ДПС Закарпаття нагадали бізнесу про необхідність дотримання усіх норм трудового законодавства, вчасне подання звітності й сумлінну сплату податків. Та запевнили, що у Податковій службі завжди готові надавати суб’єктам господарювання консультаційну допомогу та підтримку у застосуванні податкового законодавства.

ДПС у Закарпатській області