Спільний вебінар ДПС та АППУ: новації податкового законодавства

8 місяців ago admin 0


Новації податкового законодавства були розглянути під час чергового спільного вебінару ДПС та Асоціації платників податків України.

Особливості оподаткування у період дії воєнного стану, відповідно до Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», – такою стала тема заходу.

Так, фахівці ДПС розʼяснили порядок визначення доходу платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи) з урахуванням змін законодавства, а також порядок повторного переходу юридичних осіб на «звичайну» спрощену систему оподаткування до кінця 2023 року.

Представники ДПС поінформували учасників заходу про зміни у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, у проведенні перевірок, оподаткуванні акцизним податком.

Фахівці ДПС розʼяснили особливості оподаткування податком на прибуток підприємств, пов’язані з переходом платників податків зі спрощеної системи оподаткування єдиним податком за ставкою 2 відсотки. Також були розглянуті зміни до положень Податкового кодексу України щодо відновлення прав та обов’язків  платників податків на додану вартість, які переходять зі спрощеної системи оподаткування єдиним податком за ставкою  2 відсотки.

Під час заходу учасників було поінформовано про умови справляння єдиного податку фізичними особами – підприємцями, які до 1 серпня 2023 року  використовували особливості оподаткування, встановлені пунктом 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України,  особливості застосування штрафних санкцій та нарахування пені по єдиному внеску з 01.08.2023.

Нагадуємо, що для оперативної комунікації з бізнесом в органах ДПС діють комунікаційні податкові платформи. Отримати розʼяснення також можна у Контакт-центрі ДПС та за телефонами «гарячих ліній».

Крім того, на вебпорталі ДПС функціонує розділ «Онлайн-навчання», в якому зібрано корисну для платників інформацію щодо оподаткування. Розділ розміщено за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya.

Пресслужба Державної податкової служби України