Туристична галузь не вмерла: як виживає турбізнес і що він пропонує українцям

8 місяців ago admin 0


Туристична сфера в Україні зараз переживає нелегкі часи. За даними Держагентства з розвитку туризму, кількість підприємств у першому півріччі 2023 року скоротилась на 36% у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року. Але бізнес адаптується до складних умов. 

Закордонний туризм все ще на плаву

Масштабних скорочень зазнав турпотік українців за кордон. Причинами є кілька факторів. Перший — значні логістичні ускладнення: наразі аеропорти закриті і відправляти туристів можливо лише автобусом до Молдови або Польщі, а вже звідти — літаком, все це впливає на ціни. Другий — окупація значних територій сходу та півдня України, як наслідок втрата сотень тисяч потенційних клієнтів. Третій — падіння економіки у 2022 році, через що у багатьох українців зменшився дохід, деякі залишилися без роботи.

Тому українські туроператори змінили напрями роботи, щоб якось адаптуватися. Одні розпочали надавати послугу з перевезення біженців за кордон — передусім у Польщу, Румунію, Болгарію, Німеччину. Інші турфірми розпочали надавати послуги з оздоровлення військових, ветеранів та членів їхніх сімей.

«У 2022-му перші пів року туризм перепрофілювався на військові рейки. Всі спеціалісти туристичної галузі або пішли на фронт, або облаштували свої компанії на підтримку воїнів. Після пекельного літа почали з’являтися запити на відпочинок, до цього наша компанія орієнтувалася на розв’язання логістичних питань для родин воїнів і їх евакуаційних розміщень», — каже Сергій Вікарчук, CEO VIKAR Travel.

Куди їздять українці за кордон у 2023 році

Туреччина та Єгипет наразі витіснені з першості за популярністю серед українців.

«Туреччина не має того потенціалу, який мала колись, через ворожий контингент — там багато росіян. Єгипет так само приймає наших ворогів, окрім Марса-Алам, куди ми відправляємо наших туристів», — пояснив пан Вікарчук.

Він каже, що наразі найбільшою популярністю користуються Болгарія та Греція. Остання коштує у середньому 34 тис. грн за готель 4 зірки на 7 ночей зі сніданком, Болгарія – 16 тис. грн за 7 ночей без харчування.

«Болгарія — автобусом одна доба до курорту зі всіх міст України; Греція — півтори доби», – розповідає Сергій Вікарчук.

На третьому місці – Туреччина. Якщо користуватись автобусом, то в середньому 4-зірковий готель all Inclusive на 8 діб обійдеться на двох у 30 тис. грн. Літаком з Кишинева – близько 38 тис. грн. Мають попит готелі, де немає росіян, але це виходить дорожче.

Ще українці полюбляють подорожувати на море до Албанії, Чорногорії та Італії.

Внутрішній туризм в Україні на підйомі

Незважаючи на війну, в українців не зникло бажання подорожувати. За даними опитування Державного агентства розвитку туризму України, проведеного у червні 2023 року, 81% українців планують подорожувати країною найближчим часом.

Держагентство підрахувало, що за перше півріччя 2023 року від туристичної галузі надійшло на 92 млн грн більше податків, ніж за аналогічний період 2022 року – це близько 897,8 млн грн. Збільшилася виручка і готелів – з 460,4 млн до 569,8 млн грн.

Деяким турфірмам у 2022 році, особливо на сході України, довелося пережити стан перебування на межі існування.

«З початку повномасштабного вторгнення існування такої сфери як туризм у Дніпрі (місто, що розташоване максимально близько до зони бойових дій) взагалі було під питанням. До початку червня 2022 року ніхто не розумів, як працювати далі, бо це було неможливо. І лише з літа завдяки ЗСУ, коли ситуація стабілізувалася, ми почали проводити безкоштовні екскурсії Дніпром для невеликої аудиторії. Кошти направляли на допомогу і підтримку проєкту», — розповідають у турфірмі «Риба Андрій» у Дніпрі.

Карпати замість Чорного моря: куди їздять українці у 2023 році

Наразі українці поспішають подорожувати до відносно безпечної західної частини України.

«Зараз топ-напрямки — Закарпаття, Карпати, Камʼянець-Подільський, Чернівці, Шацькі озера», — кажуть у турфірмі «Риба Андрій».

Ціна турів Закарпаттям стартує від 4 тис. грн з людини на 3 дні. Аналогічно з Карпатами. Поїздка до Кам’янець-Подільського та Чернівців може вартувати від 3,8 тис. грн, на Шацькі озера – від 4,5 тис. грн.

Найбільшого скорочення попиту зазнали курорти, що прилягають до Чорного та Азовського морів. На це вплинула тимчасова окупація територій та близькість до зони бойових дій, висока замінованість та відповідно заборона купання.

Це видно і з надходжень до бюджету від туристичних баз та дитячих таборів відпочинку, значна частка яких перебуває на морському узбережжі. За перше півріччя 2023 року значно зменшилася частка сплачених податків від їхньої діяльності: до держбюджету у 2023 році надійшло 60,4 млн грн. Минулого року частка сплачених податків від цих засобів розміщення була вищою – 73 млн грн, 2021 року вона становила 178,9 млн грн.

Джерело @

The page