Що довелося змінити бізнесу через війну: результати опитування

1 рік ago admin 0


Підприємства повідомили, які аспекти їхньої діяльності змінилися за рік від початку повномасштабного російського вторгнення.

Про це  досвід  опитування керівників підприємств «Український бізнес під час війни» Інститут економічних досліджень та політичних консультацій.

Зіштовхнувшись із небезпекою для життя персоналу та його роботи, спробував бізнес, насамперед, переглянувши  підходи до безпеки організації праці.  Про це у лютому повідомили 77% опитаних.

Не менше позначилися на підприємствах зміни в  обсягах виробництва чи надання послуг  — про такі зміни також повідомили 77% опитаних. На 2/3 бізнесу за попередній рік змінилася кількість працівників.

Приблизно половина опитаних підприємств вказали, що  змінилися їхні виробничі або управлінські процеси чи логістика  (59%). Це, вірогідно, викликано потребою адаптувати діяльність бізнесу до повномасштабної війни, окупації частини території України, блокування шляхів експорту й перевезення території України та економічних потрясінь, викликаних повномасштабним російським вторгненням.

Також близько половини підприємств говорять про зміни в графіку роботи (53%), у переліку клієнтів або споживачів (49%) та у своїй діяльності за кордоном8 (47%). Постачальники змінилися в 44% опитаного бізнесу.

Решта змінюється менш розширені. таким чином, 32% підприємств змінили географію діяльності в Україні, що менше за експортерів, у яких змінилася географія діяльності за кордоном. Майже така ж частина опитаних (31%) змінили свій асортимент продукції чи послуг, і невелика частка бізнесу (4%) змінили місце розташування

Як деякі розмір і галузь бізнесу

Зі збільшенням розміру підприємств зменшується частка бізнесу, у якому за рік повномасштабної війни змінилися обсяги виробництва чи надання послуг (з 85% мікропідприємств до 67% великих).

Натомість зростає частина тих, у кого відбулися зміни у більшості працівників (якщо для мікропідприємств склало 53%, а для середніх і великих — понад 70%).

Також близько половини підприємств говорять про зміни в графіку роботи (53%), у переліку клієнтів або споживачів (49%) та у своїй діяльності за кордоном8 (47%). Постачальники змінилися в 44% опитаного бізнесу.

Галузі:

  • підходи до безпеки організації праці змінила більшість підприємств усіх галузей, найбільшою мірою у металургії та машинобудуванні (по 88%);
  • обсяги виробництва найбільше змінилися в поліграфії та у сфері виробництва будівельних матеріалів (більше 90%);
  • у металургії та хімічній промисловості найбільші частки підприємств, у яких за рік змінилася кількість працівників (більше 80% підприємств) та виробничі або управлінські процеси чи логістика (також більше 80% підприємств);
  • про зміни графіка роботи найчастіше повідомляють представники металургії (83%) та поліграфічної промисловості (75%),
  • а про зміни серед клієнтів — підприємства металургії та машинобудування (більше 70%).

Джерело @

Finance.ua