Можливість реєстрації угод з нерухомістю призупинено

1 рік ago admin 0

Нотаріуси втратили можливість реєструвати купівлю-продаж нерухомості та землі через збій, пов’язаний з обміном даними між реєстрами.

В Україні з 2 лютого 2023 року припинився обмін даними між електронними системами Держгеокадастру та Держреєстру речових прав на нерухоме майно. Внаслідок цього нотаріуси не можуть реєструвати договори купівлі-продажу нерухомості, повідомляє Нотаріальна палата України (НПУ).

Зазначається, що в нотаріусів перебуває велика кількість заяв про державну реєстрацію прав, які не можуть бути опрацьовані. Це, зі свого боку, призводить до порушень термінів у сфері держреєстрації. Фактично роботу з оформлення прав на майно паралізовано.

“В результаті громадяни позбавлені можливості реалізувати свої законні права щодо розпорядження нерухомим майном, яке їм належить”, – кажуть в НПУ.

Нотаріальна палата вже звернулася до Мін’юсту та Держгеокадастру з проханням повідомити причини зупинення взаємообміну даними.

“Зволікання в цій ситуації призведе до порушення стабільної роботи нотаріату України в частині здійснення нотаріальних дій та державної реєстрації нерухомого майна, а отже, й до порушення прав громадян та бізнесу”,– йдеться у прес-релізі.

Крім того, НПУ має відомості про можливий збій у роботі реєстрів після оновлення програмного забезпечення 26-27 січня. В результаті деякі угоди, ймовірно, могли залишитися незареєстрованими.

Джерело @
Build Portal