«Інвесторів потрібно приводити за руку» — новий заступник міністра економіки Олексій Соболев

2 роки ago admin 0

За кілька днів до призначення на посаду заступника міністра економіки Олексій Соболев дав інтерв’ю The page ще у статусі CEO Prozorro.Продажі. В.о. директора держпідприємства став Сергій Бут, який працював у компанії з 2017 року як фінансовий директор, а з липня 2022 року — на посаді операційного директора.

Серед іншого Олексій Соболев розповів, чому, маючи багатий досвід роботи у бізнесі, погодився працювати на державу, чи програв після цього в грошах, як треба працювати з потенційними інвесторами та для чого він долучився до розробки системи, яка дозволить зробити процес відбудови України максимально прозорим.

«Було цікаво будувати «Prozorro.Продажі» з нуля» — Олексій Соболев

Ви раніше працювали у великому бізнесі, але погодились на роботу в «Prozorro.Продажі». Чим вона вас зацікавила?

Я працював в одному з найбільших українських хедж-фондів, ми управляли чужими грошима. Після Революції гідності дуже багато людей зі всієї групи Dragon і я у тому числі зрозуміли, що тепер потрібно брати відповідальність на себе. Я шукав, де би допомогти державі.

Вісім років тому я став радником міністра інфраструктури. Після того, як міністр змінився, ми з командою таких же волонтерів, з якою я познайомився в Мінінфраструктури, шукали новий проєкт.

Знайшли ідею «Prozorro.Продажі» і допомогли її побудувати.

Система продажів була побудована з нуля на базі Transparency International спочатку, а потім перетворилась у держпідприємство. Тому це цікаво, ми приносимо користь державі, мені це дуже подобається, тут чудова команда.

Чи готова держава достойно платити кваліфікованим управлінцям? Ваш особистий заробіток після цього впав чи ні?

Він, можливо, знаходиться нижче ринкового рівня, але, наприклад, на держпідприємствах у нас ринкові зарплати. Там просто особливе регулювання для директорів, а співробітникам ми платимо стільки, скільки платять на ринку.

У держпідприємствах платять нормально. В держсекторі ситуація інша, і це велика проблема.

Ми всі як українці були б значно багатші, якби держава платила ринкові зарплати держсектору.

В чому ви бачите особисту задачу в роботі у «Prozorro.Продажі»?

Побудувати систему, яка буде працювати наступні десятки років, буде сама себе забезпечувати, утримувати, і їй я не буду потрібен. Це раз. І два — щоб її впровадили в інших країнах, тому що ми вже набралися всіх, які можливі в нашій сфері, світових нагород, тепер прийшов час країнам казати не лише, що ми молодці, що таку класну систему побудували, а брати приклад і впроваджувати у себе таке саме.

Держава має побудувати стандартний інвест-банківський процес

Коли очікувати велику приватизацію держмайна і чи буде вона проходити через систему «Prozorro.Продажі»?

Велика приватизація буде проходити через нашу систему. Це залежить від Фонду держмайна і кон’юнктури. Тут інвестиційна проблема, тобто потрібно, щоб прийшли покупці. Коли об’єкт продають за сотні мільйонів доларів, тебе потрібно буквально за руку приводити покупців, особливо зараз.

Таким чином, коли наступить цей момент — цього року, або одразу після перемоги, через якийсь час після перемоги — зараз складно прогнозувати. З нашої сторони потрібно, щоб система працювала, щоб вона була готова.

Ви кажете «приводити за руку». Як це має виглядати?

Немає по всьому світі черги людей, які хочуть купити якісь «Електронмаш» чи ОГКХ в країні, де йде війна. Це, здається, очевидна річ. Тому потрібно приїжджати до тих компаній, які можуть мати не просто інвестиції, щоб перепродати, а ресурси, щоб цим всім керувати, розвивати, будувати робочі місця. Зв’язуватись з ними, розповідати, чому для них це буде корисно, скільки це буде коштувати.

Це стандартний інвест-банківський процес, коли робляться угоди, коли компанії купують одна іншу, от такі процеси проходять.

Нещодавно ви розповідали, що допомагаєте уряду в розробці цифрового інструменту, який дозволить контролювати, як витрачаються гроші, що йдуть на відбудову України. Коли цей інструмент буде готовий?

Ми члени коаліції громадських організацій RISE Ukraine, і ми активно беремо участь в її діяльності. Власне, мета коаліції — це те, щоб відбудова України була максимально прозорою, максимально цифровою, щоб вийшло максимально ефективно і не було таких проблем, з якими стикаються інші країни при відбудові. Тому ми допомагаємо коаліції в організації всього цього.

Має бути пілот. Наші партнери з коаліції — міжнародна громадська організація Open Contracting Partnership, Офіс кращого регулювання BRDO — допомагають Міністерству розвитку громад, територій і інфраструктури готувати таку електронну систему управління відбудови. Перша частина має за планом запуститись уже в березні.

Джерело @
The page