Навчально-тренувальний похід у залізорудні шахти зоологічної пам’ятки природи «Лилики» здійснили юні спелеологи Закарпатського центру туризму

2 роки ago admin 0

Юні спелеологи Закарпатського центру туризму під керівництвом керівника гуртків Олесі Монич разом з гостями з  Харкова здійснили навчально-тренувальний похід у залізорудні шахти зоологічної пам’ятки природи «Лилики» (с. Глибоке, Ужгородський район). Пам’ятка природи місцевого значення під назвою “Лилики” – мінізаказник, створений з метою охорони червонокнижних видів кажанів (підковоносів та нічниць).

 Підземелля Глибокого – давно закинуті штольні, створені людьми  для добування залізної руди. Частина підземель унаслідок обвалів зникла назавжди, а інші утворили дивовижне поєднання природного печерного рельєфу й рукотворних лабіринтів. Найбільшими штольнями цього району є:

  1. Штольня “Стаціонар” – це коридор довжиною 109 м, розділений на 2 частини з невеликим обвальним залом та вузьким субвертикальним лазом за ним. В кінці штольня сильно звужена, в обох частинах є слабкий водотік грунтових вод.
  2. Штольня “Лабіринтова” має 2 входи; це лабіринт досить складної, як для штолень Глибокого, конфігурації, що замикається в кільце, загальною довжиною ходів майже 400 м, без очевидних водотоків.
  3. Штольня “Затоплена”. Вхід у цю штольню довгий час був засипаним, та його відкопано у 1988 р. Це довгий коридор з одним відгілком довжиною 307 м, по якому тече підземний струмок, місцями глибиною понад 1 м.

Для юних спелеологів Закарпатського центру туризму штольні ЗПП «Лилики» є своєрідним навчальним полігоном. Тут гуртківці проходять свої перші практичні заняття з вільного пересування в печері, підземного орієнтування, топографування; проводять мікрокліматичні та біоспелеологічні дослідження, зимові обліки кажанів. Ось і зараз навчально-тренувальний похід в штольні був одним з етапів підготовки до ступеневих спелеопоходів та проведення досліджень категорійних печер.

Юні спелеологи обстежили шахти «Стаціонар» та «Лабіринтову», в реальних умовах ознайомилися з печерним середовищем і тваринками, що живуть в цих суворих умовах. Побачили справжніх печерних бокоплавів, які повністю втратили пігментацію; троглофільні види метеликів, павуків та слимаків; познайомилися з кажанами, які є одними з найбільш загадкових ссавців. Ці нічні тварини – природні ехолокатори. Вони використовують ультразвук для полювання та отримання інформації про навколишнє середовище. Кажани знищують велику кількість шкідливих комах. Найчастіше їх можна побачити в підземеллях з кінця осені і до початку весни.  Штольні с. Глибоке є постійним місцем зимівлі малих та великих підковоносів, великих нічниць, триколірних нічниць, шировухів звичайних. Зараз ми зафіксували знахідку довговухої нічниці. Всі види кажанів, що зимують в підземеллях с. Глибоке, крім великих нічниць, занесені до Червоної книги України. Кажани є однією з найвразливіших груп тварин і потребують охорони з боку людини і від самої людини. Дослідження зимівлі кажанів дає можливість оцінити чисельність та стан окремих видів цих тваринок і в разі необхідності вжити термінових заходів щодо їх охорони та збереження.

Дітям сподобалась таємничість, загадковість залізорудних шахт. Сповнені вражень вони з нетерпінням чекають нових цікавих мандрівок та спелеопоходів.