Спрощено облік робочих місць для осіб з інвалідністю

1 рік ago admin 0

06.11.2022 р. набув чинності Закон від 18.10.2022 р. № 2682-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю».

Зазначеним Законом, зокрема спрощено облік робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю. Про новації у цих правовідносинах розповіли у Дніпровському місцевому центрі з надання БВПП.

Так, відтепер підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, не повинні звітувати про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (форма № 10-ПОІ).

Інформація, необхідна для організації працевлаштування таких осіб, подається безпосередньо державній службі зайнятості, а всю інформацію щодо робочих місць, зайнятості, працевлаштування та виконання нормативу з працевлаштування осіб з інвалідністю Фонд соцзахисту осіб з інвалідністю буде отримувати від Пенсійного фонду.

Порядок обчислення квоти робочих місць з округленням до цілого для працевлаштування осіб з інвалідністю роботодавцями не змінився. Він передбачений ч. 1 ст. 19 Закону “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”, відповідно до якої для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4 відсотки середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб – у кількості одного робочого місця.

Необхідно зазначити, що отримання інформації, що містить відломості щодо ознак порушень законодавства про створення робочих місць для осіб з інвалідністю, а також про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю, стане підставою для проведення перевірок відповідних роботодавців. При виявлені таких порушень в автоматизованому режимі, кожного року до 10 березня Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю надсилатиме у формі електронного документа через електронні кабінети роботодавців на веб-порталі електронних послуг ПФУ розрахунок сум адміністративно-господарських санкцій.

Джерело @
Ліга:Закон