За IV квартал 2022 року Податковий розрахунок подається за новою формою

2 роки ago admin 0

У Головному управлінні ДПС у Закарпатській області нагадують, що особи, які відповідно до Податкового кодексу України мають статус податкових агентів, та платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування зобов’язані подавати протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (з розбивкою по місяцях звітного кварталу), до контролюючого органу за основним місцем обліку.

Наказами Міністерства фінансів України від 04.07.2022 № 189 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року № 4» (далі – Наказ № 189) та від 25.07.2022 № 215 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 04 липня 2022 року №189» (далі – Наказ № 215) внесені зміни до форми Розрахунку та Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

Згідно з п. 46.6 ст. 46 ПКУ якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує, державну фінансову політику, який затвердив такі форми, зобов’язаний оприлюднити нові форми звітності.

До визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Накази набрали чинності з дня їх офіційного опублікування, тобто 09.08.2022 (опубліковано в Офіційному віснику України № 61).

Враховуючи зазначене, податкові агенти вперше подають Розрахунок за оновленою формою, затвердженою Наказами № 189 та № 215 не пізніше 09 лютого 2023 року за звітний (податковий) період – четвертий квартал 2022 року.

Зауважуємо, що форму податкового розрахунку розд. І доповнено новими ряд. 1.6, 2.6, 3.7, 4.4, 6.4 щодо відображення суми нарахованої зарплати за найманих працівників, яких було призвано на військову службу до ЗСУ у період мобілізації, які не отримували доходи у вигляді грошового забезпечення та внесено низку редакційних правок.

Порядок так само містить 5 розділів.

Зокрема, внесено зміни до описової частини Порядку щодо внесених до податкового розрахунку нових рядків, що стосуються відображення роботодавцями нарахованої зарплати та, відповідно, ЄСВ за мобілізованих найманих працівників, а також доповнено новим абз. п’ятдесят першим, згідно з яким допускається внесення від’ємних значень сум нарахованої зарплати (нарахованого доходу) у разі відображення сторнованих сум, нарахованих роботодавцями у період дії воєнного стану, для відповідних категорій застрахованих осіб 29, 36, 37, 39, 42–45, 47, 50, 66, 75–78 відповідно до додатка до Порядку, що дозволить провести коригування за вказаними застрахованими особами за попередній період.

Додаток 1 до Порядку доповнення кодом категорії застрахованих осіб 75 «громадяни України, що підписали контракт добровольця територіальної оборони», що дозволить роботодавцям відображати суми нарахованої середньої зарплати зазначеним застрахованим особам на час виконання ними державних або громадських обов’язків та кодами категорій застрахованих осіб 76–80, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ, за яких роботодавці мали право за власним рішенням не сплачувати ЄСВ.

Також, внесено редакційні зміни до описової частини та приведені у відповідність до чинного законодавства інші розділи Порядку. Встановлено формат оновленої єдиної звітності юридичних осіб – J0500108, а для фізичних осіб – F0500108.

Електронні форми документів оприлюднюються на вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр форм електронних документів/Реєстр форм електронних.

 ДПС у Закарпатській області