До щорічної акції «16 днів проти насильства» долучилися гуртківці Закарпатського центру туризму. Адже найкраща інформаційна зброя – це обізнаність

1 рік ago admin 0

Під час Всеукраїнської акції ,,16 днів проти насильства” у нашому закладі позашкільної освіти проведено заходи, приурочені до Європейського дня захисту дітей від сексуального насильства та сексуальної експлуатації, Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства над жінками, Всесвітнього дня боротьби із СНІДом, Міжнародного дня боротьби за скасування рабства, річниці з дня ,,Монреальської різанини”, Міжнародного дня прав людини.

Із 25 листопада по 10 грудня керівники гуртків Закарпатського центру туризму провели в рамках акції ,,16 днів проти насильства” заходи на теми: «Протидія жорстокому поводженню з дітьми», «Домашнє насильство». Було організовано виставку малюнків «Світ без насильства очима дітей»,  перегляд відеоролика «Мій олюблений світ без насильства».

1 грудня, починаючи з 1989 року, світ згадує про чуму ХХ століття, хворобу, яка тихо вбиває мільйони людей щороку, – ВІЛ/СНІД. Ці слова вперше почули 1983 року. Від цієї хвороби нема ліків чи вакцини. Ми можемо тільки стримувати поширення цієї хвороби. І найкраща інформаційна зброя – це обізнаність громадян про інфекцію і про синдром, який вона викликає, про шляхи її розповсюдження та про правила, дотримання яких допоможе уникнути страшної хвороби.

У країнах, де активно поширюється ВІЛ-інфекція, особливо уразливими до інфікування є діти та молодь. Тож у ситуації, що склалась, важливим залишається питання обізнаності молодих людей з цією проблемою.

З метою виховання особистої відповідальності кожного за своє життя і майбутнє, задля розширення знань вихованців Закарпатського центру туризму про СНІД, ВІЛ-інфекцію, шляхи їх поширення, способи і засоби профілактики педагогами та практичним психологом позашкільного закладу було проведено ряд занять, приурочених до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом та ВІЛ-інфекцією. На жаль, Україна за темпами поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу посідає одне з перших місць у Європі. За оцінками експертів UNAIDS, в Україні з ВІЛ-інфекцією живе приблизно 240 тисяч осіб, і лише кожен другий знає про свій діагноз.

Вихованці гуртків (керівники Ольга Кононенко і Олександр Самсонов) переглянули відеоролики про шляхи розповсюдження та темпи поширення СНІДу в Україні, особливості будови й розмноження збудника захворювання, ставлення суспільства до людей – носіїв ВІЛ-інфекції. Змоделювали різні небезпечні ситуації, створили власні тематичні колажі та представили своє розуміння проблеми одноліткам і педагогам.

Юні відвідувачі гуртків «Пішохідний туризм» та «Екологічне краєзнавство» (керівник Марина Добромільська), котрі здобувають позашкільну освіту в Білківському ЗЗСО, що на Хустщині, дізналися про наслідки безвідповідальних дій та ігнорування правил власної безпеки, що може призвести до погіршення здоров’я. Тому активний спосіб життя, виконання основних профілактичних заходів, дотримання норм моралі та етики в спілкуванні з оточенням є головною гарантією від поширення ВІЛ/СНІДу. Вихованці виготовили червоні стрічки та прикріпили їх на дерево  «Stop СНІД».

Керівники гуртків Лариса і Яна Попович та Тетяна Староста, котрі надають позашкільну освіту своїм гуртківцям у закладах освіти Малого та Великого Раківця Хустського району, у Всесвітній день боротьби зі СНІДом провели тематичні заходи, години спілкування, інформаційні хвилини «Скажемо наркоманії та СНІДу – НІ», організували виставку малюнків та стіннівок на тему СНІДу. Сподіваємось, що проведення подібних заходів допоможе вихованцям захистити самих себе! Адже найкращий захист це поінформованість.

Керівник  гуртка «Козачата» Лариса Хаща для своїх юних гуртківців  провела тематичне заняття щодо протидії булінгу. Особливу увагу приділили кібербулінгу, тобто знущання з використанням електронних засобів комунікації. Гуртківці завдяки інтерактивній вправі змогли перевірити, чи розуміють поняття булінгу: «Так» – «Ні!». Також діти переглянули притчу «Все залишає свій слід». А ще маленьким козачаткам було запропоновано помиритися, зачитавши веселі «мирилки», та вибачитися один перед одним за завдані раніше образи.

Інформаційно-просвітницькі та виховні заходи, організовані педагогами Закарпатського центру туризму, спрямовані на запобігання й протидію різним формам насильства, формування у дітей небайдужого ставлення до жорстокості, розуміння цієї проблеми, причин, ознак і способів запобігання домашньому насильству та насильству за ознакою статі, а також захист прав та інтересів, збереження життя і здоров’я дітей.

Вироблення вмінь творити добро, усувати прояви жорстокості в своїй поведінці, виховання чуйного ставлення до людей і всього навколишнього світу – це особливо важливо зараз, на тлі нелюдського поводження російських потвор, котрі з особливим цинізмом знищують усе живе на нашій українській землі.

Вчімося завжди ставати на світлий бік життя!

І вірмо у добро, яке обов’язково переможе зло!

Перегляд матеріалів в Facebook