Семінар „Основи кібергігієни та медіаграмотності” для науковців та педагогів Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти

1 рік ago admin 0
kibergigiena1

Поряд з реальною війною триває потужна інформаційна війна. Вона супроводжується брехнею, пропагандистськими наративами, ізоляцією від істинної інформації, ворожими переконаннями та провокаціями. Інформація – це потужна зброя, а тому надзвичайно важливо вміти її сприймати, відрізняти правду від брехні, критично мислити та аналізувати усе, що чуєте та бачите, впевнено протистояти та намагатися мислити раціонально.

7 грудня розпочав свою роботу теоретичний та практичний 2-денний семінар „Основи кібергігієни та медіаграмотності” для науковців, педагогів Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти. Про це повідомляє Закарпатський інститут післядипломної педагогічної освіти.

З вітальним словом перед учасниками семінару виступила Марусинець Мар’яна Михайлівна, директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської обласної військової адміністрації, доктор педагогічних наук, професор. Вона наголосила на важливості медіаграмотності, медіакультури та інформаційної гігієни, подякувала організаторам за плідну підтримку та надання допомоги у навчанні з цих актуальних питань, побажала успіхів, плідної співпраці і терпіння.

kibergigiena1

Зі словами подяки та побажаннями успішного навчання учасникам семінару виступив Пацкан Олександр Михайлович, заступник голови обласної державної адміністрації – Закарпатської обласної військової адміністрації (з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO). Він наголосив, що навчальні програми із кібербезпеки, кібергігієни, цифрової та медіаграмотності реалізуються CRDF Global в Україні за підтримки Державного Департаменту США і, що такі навчання вже проводяться для керівників закладів освіти, фахівців системи освіти, органів державного управління та місцевого самоврядування.

Програма семінару дуже насичена: поняття кібергігієни та кібербезпеки, важливість медіаграмотності громадян та як працювати із фейками, соціальна інженерія та способи протидії, питання та відповіді, практичні завдання та ін.

Надано слушні поради, як виживати в інформаційній війні, що робити щоб зберегти холодний розум перед атакою медіа, розпізнати дезінформацію, фейки, як критично аналізувати інформацію отриману з телебачення, сайтів, ютуб, соціальних мереж, месенджерів тощо.

Перший день семінару пройшов у піднесеному настрої. Учасники не приховували вдячності та захоплення, зазначали значимість отриманої інформації та практичних занять.
8 грудня семінар продовжить свою роботу.