Щодо здійснення розрахунку рентної плати за користування надрами для видобування газу природного

1 рік ago admin 0


За який податковий (звітний) період вперше здійснюється розрахунок рентної плати за користування надрами для видобування газу природного з урахуванням змін, внесених Законом України від 15 березня 2022 року № 2139-ІХ, у додатку 2 прим. 1 до податкової декларації з рентної плати та який валютний курс НБУ використовується при обчисленні рентної пати за користування надрами для видобування газу природного за звітний місяць? 

Законом України від 15 березня 2022 року № 2139-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо запровадження диференційованої рентної плати за видобування газу природного» (далі – Закон № 2139), який набрав чинності 22.03.2022, зокрема, змінено ставки рентної плати за користування надрами для видобування газу природного, встановлені п. 252.20 ст. 252 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) та запроваджено механізм справляння рентної плати за видобування газу природного із застосуванням трьох ступенів ставок в залежності від фактичних цін, яка визначається Міністерством економіки України (далі – Мінекономіки) відповідно до вимог п. 252.8 ст. 252 ПКУ.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику економічного розвитку (Мінекономіки), до 10 числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, розміщує на своєму офіційному вебсайті у спеціальному розділі фактичну ціну реалізації природного газу, визначену за 1000 метрів кубічних у національній валюті України та в доларах США, та надає інформацію про таку фактичну ціну центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику (абзац десятий п. 252.8 ст. 252 ПКУ).

Законом України від 20 вересня 2022 року № 2606-IX «Про внесення змін до підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування рентною платою за користування надрами для видобування природного газу», який набрав чинності 01.10.2022, зокрема, п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ доповнено новим п. 69.31, згідно з яким для цілей реалізації положень ст. 252 ПКУ фактичною ціною реалізації для газу природного, видобутого в Україні з 01 серпня 2022 року, що видобувається платниками рентної плати за користування надрами для видобування природного газу, є максимальний показник величин, наведених у п.п. 69.31 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Центральний орган виконавчої влади, що формує та реалізує державну політику економічного розвитку, до 10 числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, розміщує на своєму офіційному вебсайті у спеціальному розділі показники, визначені у п.п. 69.31 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, та фактичну ціну реалізації природного газу, визначену за 1000 метрів кубічних у національній валюті України, і надає інформацію про таку фактичну ціну центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику (абзац восьмий п.п. 69.31 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Для цілей застосування п. 252.20 ст. 252 ПКУ фактична ціна перераховується за офіційним курсом Національного банку України станом на 01 число місяця, наступного за податковим (звітним) періодом (абзац дев’ятий п.п. 69.31 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Інформація щодо фактичної ціни реалізації газу природного розміщується на офіційному вебсайті Мінекономіки (http://www.me.gov.ua) за посиланням: Головна/Діяльність/Промислова політика/Фактична ціна реалізації природного газу.

Пунктом 257.1 ст. 257 ПКУ встановлено, що базовий податковий (звітний) період, зокрема, для рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин за видобування нафти, конденсату, природного газу, у тому числі газу, розчиненого у нафті (нафтового (попутного) газу), етану, пропану, бутану дорівнює календарному місяцю.

Форма податкової декларації з рентної плати затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 719 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 07.11.2016 № 927) зі змінами та доповненнями (далі – Декларація).

Невід’ємною частиною Декларації є додатки. Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов’язання за відповідним видом об’єкта оподаткування. Зокрема, розрахунок з рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводневої сировини здійснюється у додатку 2 прим. 1 до Декларації.

Отже, розрахунок рентної плати за користування надрами для видобування газу природного з урахуванням змін, внесених Законом № 2139, у додатку 2 прим. 1 до Декларації здійснюється вперше за звітний період – березень 2022 року.

При обчисленні рентної плати за користування надрами для видобування газу природного за податковий (звітний) місяць платником використовується офіційний курс Національного банку України станом на 01 число місяця, наступного за податковим (звітним) періодом.

 ДПС у Закарпатській області