У відділенні торакальної хірургії Закарпатської обласної лікарні проводять 400-430 оперативних втручань

2 роки ago admin 0

Перше спеціалізоване відділення торакальної хірургії на Закарпатті створене у 2008 році. Наразі у відділенні є 25 ліжок, з яких  10 – онкологічні. Протягом року у відділенні проводять 400-430 оперативних втручань. Раніше складних пацієнтів відправляли до медичних закладів Києва та Львова. Про це розповідає завідувач відділення торакальної хірургії, кандидат медичних наук, заслужений лікар України Ігор Келемен.

За словами заввідділення, до них найчастіше звертаються пацієнти із закритими та відкритими травмами грудної клітки, переломами ребер, пошкодженнями легень.

Серед найскладніших випадків, які були в хірургічній практиці Ігоря Келемена, медик згадує випадок коли його викликали у Воловець, де був молодий чоловік з вогнепальним пораненням. – Коли побачив пацієнта, то трохи прийшов в жах, адже у нього була відсутня половина грудної клітки, ребер також не було, м’які тканини грудної стінки були розмножені, було видно навіть серце. Ця операція тривала 10 годин. З уламків ребер була зроблена спеціальна сітка і сформована ліва половина грудної клітки, – розповідає завідувач відділення.

У Закарпатській обласній лікарні імені Андрія Новака лікарі відділення проводять складні унікальні оперативні втручання. Це невідкладна хірургія при травмі органів грудної клітки, пластична хірургія грудини та ребер, пластична органозберігаюча хірургія при онкозахворюваннях органів грудної клітки, малоінвазивна (торакоскопічна, медіастіноскопічна) хірургія органів грудної клітки.

Джерело: сайт Закарпатської обласної клінічної лікарні імені Андрія Новака