7 ознак інформаційного перенавантаження

2 роки ago admin 0

Ми живемо в часи, коли маємо доступ до новин та загалом до інформації фактично 24/7. Та разом з тим, таке навантаження може помітно нашкодити нашому психічному та фізичному здоров’ю, – пише Національний інститут доказової психотерапії.

Якщо говорити саме про новинний контент — є ризики отримати так звану медіатравму. Як приклад розглянемо теракт 11 вересня. Це була перша катастрофа, яку транслювали онлайн. Дослідження показали, що люди, які дивилися подію по телебаченню, отримали такі самі психологічні травми, як і ті, що перебував біля місця подій.

При медіатравмі людина не здатна відділити себе від новини, уявляє, як подія стається з нею або її близькими та постійно переживає відповідні емоції. Це виснажує фізично й емоційно та може спровокувати низку психологічних проблем.

До того ж наш мозок так само не може нескінченно споживати інформацію. Існує певний “інформаційний ліміт” — обсяг інформації, який людина може сприйняти без шкоди для нервової системи. Якщо ж ми отримуємо забагато інформації, то для нашої нервової системи це стає великим навантаженням.

Серед головних ознак інформаційного перенавантаження:

📌Підвищена тривожність

📌Проблеми зі сном, кошмари

📌Підвищене збудження

📌Відчуття безпорадності

📌Нав’язливі думки

📌Депресивний настрій

📌Загострення хронічних хвороб

Подібні симптоми — привід подумати про медіапаузу.