Лісові господарства продовжують завдавати шкоду рибному господарству – Закарпатський рибоохоронний патруль

2 роки ago admin 0

Не минув і місяць з того часу, як інспектори Закарпатського рибоохоронного патруля виявили порушення природоохоронного законодавства на території Тарасівського лісництва ДП «Мокрянське ЛМГ» Тячівського району, де порушники – працівники лісництва проводили господарську діяльність в період дії осінньо – зимової нерестової заборони в межах земель водного фонду та безпосередньо в руслі потоку Пригудин.

Та, на жаль, лісові господарства і далі продовжують завдавати шкоду рибному господарству. Не зважаючи на звернення Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Закарпатській області щодо усунення порушень, керівництвом лісництва заходи не вжито!

Так, 18 жовтня, в ході рибоохоронного рейду на території ДП «Мокрянське ЛМГ» вкотре зафіксовано ряд порушень, здійснені, безпосередньо, і працівниками лісництва також, – про це повідомляє Закарпатський рибоохоронний патруль.

На річці Мокрянка виявлено факт проведення гідромеханізованих робіт з використанням важкої автомобільної техніки КРАЗ та екскаватора Volvo. На території Брадульського лісництва працівники здійснювали забір піщано – гравійної суміші для підсипки лісових доріг, роботи проводились у руслі річки.

В урочищі Одаров проводились лісозаготівельні роботи з допомогою гусеничного трактора, по потоку загальною протяжністю близько трьох кілометрів. Наслідком чого є утворення тяжких стоків потоку, який впадає в річку Мокрянка.

А також Усть-Чорнянському лісництві вантажний автомобіль, завантажений дровами, здійснював переїзд русла річки Тересва.

Така діяльність вкрай негативно впливає на стан та середовище існування водних біоресурсів, а особливо у такий важливий період, як нерест. Саме у період нересту риба стає більш вразливою, тому потребує особливої охорони.

За даними фактами, виявленими інспекторами рибохоронного патруля, працівники та відповідальні за виконання робіт були притягнуті до адміністративної відповідальності. На порушників складено протоколи про адміністративне правопорушення за ч.3 ст.85 КУпАП та винесено постанови про накладання штрафних санкцій.

В свою чергу, Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Закарпатській області готує подання і до інших компетентних органів з ініціативою на проведення спільних рибоохоронних рейдів на предмет дотримання вимог Лісового та Водного кодексів України під час лісозаготівельних робіт та визначення шкоди, завданої рибному господарству України. Дані заходи з охорони водних біоресурсів на період осінньо-зимового нересту риби у Закарпатській області проводяться за розпорядженням Закарпатської обласної військової адміністрації від 13.09.2022 р. № 552.

Закарпатський рибоохоронний патруль закликає громадян не бути байдужими до рибних запасів. Якщо Ви стали свідком порушення правил рибальства – прохання терміново повідомляти на «гарячу лінію» 👉 (098) 585-61-64.