До якого бюджету сплачуються податковим агентом суми військового збору, що нараховуються з доходів за здавання ФО в оренду земельних ділянок?

2 роки ago admin 0

Податківці ГУ ДПС у Закарпатській області роз’яснюють, до якого бюджету сплачуються (перераховуються) податковим агентом (ЮО, її відокремленим підрозділом) суми військового збору, що нараховуються (утримуються) з доходів за здавання ФО в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок.

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) військового збору до бюджету здійснюються в порядку, встановленому розд. IV «Податок на доходи фізичних осіб» ПКУ, з урахуванням особливостей, визначених підрозд. 1 «Особливості справляння податку на доходи фізичних осіб» розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, за ставкою, визначеною п.п. 1.3 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.

Юридична особа за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням не уповноважених сплачувати податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) відокремлених підрозділів, відокремлений підрозділ, який уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) до бюджету ПДФО, за своїм місцезнаходженням одночасно з поданням документів на отримання коштів для виплати належних платникам податку доходів, сплачує (перераховує) суми утриманого податку на відповідні рахунки, відкриті в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, за місцезнаходженням відокремлених підрозділів, а у випадках, передбачених ПКУ, – за місцезнаходженням земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених в натурі (на місцевості).

Суми ПДФО, нараховані податковим агентом або фізичною особою, яка отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, з доходів за здавання фізичними особами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених в натурі (на місцевості), сплачуються таким податковим агентом або такою фізичною особою до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об’єктів оренди (суборенди, емфітевзису).

Податок на доходи фізичних осіб, утриманий з доходів резидентів та нерезидентів, зараховується до відповідних бюджетів згідно з Бюджетним кодексом України від 08 липня 2010 року № 2456-VI із змінами та доповненнями.

Так, п. 2 ст. 64 БКУ визначено, що ПДФО податковим агентом – юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) чи представництвом нерезидента – юридичної особи, зараховується до відповідного бюджету за їх місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що виплачуються фізичній особі.

Водночас, згідно з п.п. 1 прим. 2 п. 2 ст. 29 БКУ військовий збір, що сплачується (перераховується) згідно з п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ належить до доходів загального фонду Державного бюджету України.

Враховуючи викладене, юридична особа сплачує (перераховує) військовий збір, що нараховується (утримується) з доходів за здавання фізичною особою в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, як за себе так і за не уповноважений відокремлений підрозділ, до Державного бюджету за своїм місцезнаходженням (реєстрації). Суми військового збору, нараховані (утримані) уповноваженим відокремленим підрозділом, сплачуються (перераховуються) до Державного бюджету за місцезнаходженням (реєстрації) такого відокремленого підрозділу.

 ДПС у Закарпатській області