На Закарпатті вшанували полеглих захисників Іловайська та незалежності України…

2 роки ago admin 0
В Ужгороді на Пагорбі слави віддали шану героям до Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.
Понад 100 волонтерів, військових, силовиків та представників влади підняли молитву і поклали квіти до могил загиблих закарпатців. На жаль, з часу початку другої фази війни 24 лютого 2022 року, могил захисників України із Закарпаття, які віддали життя за свободу Батьківщини, значно побільшало…
Саме 29 серпня 2014 року загинули сотні українських солдат, виходячи з Іловайського котла. Сотні наших воїнів тоді ж потрапили у полон і близько 100 донині вважаються зниклими безвісти.
«Трагедія в Іловайську показала нам, що ворог підступний, не дотримується жодних правил, які існують у воєнний час, що в умовах гібридної війни міжнародне право не завжди працює, а також ми зрозуміли, що змушені із більшою люттю боронити рідну Україну. Ситуація із шантажем України і всього світу, яку нині влаштували росіяни на Запорізькій АЕС — цьому підтвердження… Пам’ятаємо і схиляємо голови перед світлою пам’яттю кожного захисника, хто віддав своє життя за незалежність України. Вони житимуть у наших серцях завжди. Дякуємо сім’ям воїнів, які підтримують їх морально, чекають вдома і моляться за них!», — звернувся до присутніх голова Закарпатської облради Володимир Чубірко.
У ході мітингу-реквієму гімн України та тужливі композиції виконала ужгородська оперна співачка Галина Гаврилко.
Довідково:
Опинившись в оточенні після масованого вторгнення на територію України регулярних військових формувань ЗС РФ, іловайське угруповання українських силовиків змушене було погодитися на відступ за гуманітарними маршрутами, попередньо домовленими з російською стороною. 29 серпня 2014 року, під час забезпечення «зеленого коридору» в районі Іловайська, по українським військовим, а також по автомобілям із символом «Червоного Хреста», було здійснено інтенсивні обстріли. Це стало свідомим воєнним злочином та порушенням статті 37 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій 1949 року, що забороняє «вбивати, завдавати поранення або брати в полон противника, вдаючись до віроломства».
Пресслужба Закарпатської обласної ради