Про заборону спалювання сухої трави та рослинності

2 роки ago admin 0

Національний природний парк «Синевир» попереджає про заборону спалювання сухої трави, залишків рослинності, сміття та побутових відходів, розпалювання багаття в паркових зонах та поблизу лісових масивів.

 

З настанням весни громадяни починають господарювати на городах, прилеглих територіях, земельних ділянках для сінокосіння тощо. І на жаль, часто таке прибирання завершується спалюванням залишків листя, сухої трави, часто – навіть різного сміття. У такому випадку добрі наміри при наведенні чистоти та порядку можуть мати згубні наслідки для довкілля і здоров’я людей.

 

При стихійному спалюванні трави вогонь може охопити великі території та спричинити знищення диких рослин і тварин. Крім того, існує загроза лісових пожеж і займання житлових будинків, а також короткого замикання, якщо поблизу проходять високовольтні лінії електропередачі. Невинні, на перший погляд, спалювання можуть призвести до масштабних пожеж, загрожувати знищенням житлових будівель та життю людей, адже на відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х кілометрів на годину, а у вітряну – до 30. Висота полум’я сягає двох метрів, а при сильному вітрові з різкими змінами напрямку та швидкості, розмір таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується у 2-3 рази.

 

Так, відповідно до статті 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) за порушення вимог пожежної безпеки в лісах передбачене адміністративне стягнення у вигляді накладення штрафу на громадян – від 90 до 270 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1530 до 4590 грн.) на посадових осіб – від 270 до 900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 4590 до 15300 грн.).

 

За знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, до громадян може застосовуватися адміністративне стягнення у вигляді штрафу від 270 до 900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 4590 до 15300 грн.) на посадових осіб – від 630 до 1800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 10710 до 30600 грн.).

 

У зв’язку з вищезазначеним, НПП «Синевир» звертається до громадян з проханням, дотримуйтесь правил пожежної безпеки, відмовтесь від спалювання сміття й рослинних залишків! Якщо ви бачите, як інші палять листя та траву – поясніть, чому це не слід робити.