Закарпатський муздрамтеатр візьме участь у фестивалі "Мельпомена Таврії"

2 роки ago admin 0

Мельпомена Таврії” – один із найвідоміший українських театральних фестивалів, який проводиться з 1999 року. Щороку він відбувався на базі Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша.

Через російську окупацію Херсону керівництво театру вирішило провести фестиваль у зміненому форматі. Він відбудеться з 10 по 19 червня, але учасники гратимуть вистави на своїх сценах. 

Цьогоріч до фестивалю долучиться і Закарпатський академічний обласний український музично-драматичний театр імені братів Шерегіїв. «Шерегіївці» зіграють у суботу, 11 червня, о 18.00 на малій сцені останню прем’єру – моновиставу Н.Неждани «Отвєтка» у постановці заслуженого артиста України Михайла Фіщенка. (В головній ролі – Ангеліна Сньозик). 

На думку театрального оглядача Сергія Федаки, ця вистава — про глибини людської натури: «Героїня постійно повертається до історії коханого чоловіка, який загинув на війні, але залишається жити в її душі. Проста людська історія у геть нелюдських умовах набуває якогось незвичайного звучання, перетворюється на біблійну приповідку. Жінка заново переживає своє кохання, заново відкриває себе, тоне у собі і саме це дозволяє їй вижити…

Це своєрідна сучасна версія Плачу Ярославни — про те, як жити, коли втрачено практично все, коли майбутнє туманне, ірреальне, а психіка на межі витривалості. Тому у виставі багато магічного, апокаліптичного, від давніх містерій і феєрій, від того, що відбувалося у відблисках полум’я чи блискавок».

Кожен театр-учасник фестивалю виділяє певну кількість глядацьких місць для тимчасово переміщених осіб, які перебувають у їхньому місті. Зокрема, і для жителів окупованої Херсонщини. 

У цьогорічному фестивалі візьмуть участь 57 театрів із 34 міст та 11 країн світу: Україна, Португалія, Чехія, Польща, Туреччина, Грузія, Німеччина, Румунія, Франція та вперше – Японія і США.