В обласному центрі Закарпаття спільно вирішували, як поліпшити ситуацію щодо діяльності міського таксі

2 роки ago admin 0

В Ужгородській міській раді відбулося засідання комісії  з питань неформальної зайнятості громадян, які залучаються до перевезення пасажирів легковими автомобілями (таксі).  Цього разу були запрошені власники і працівники служб, сервісів, мобільних застосунків таксі.

Також у заході взяли участь керівництво міської ради та фахівці її структурних підрозділів, представники Нацполіції, Укртрансбезпеки. Від Управління Держпраці були присутні головні державні інспектори  Маріанна Гукс  і Артур Сумара. Учасники обговорили ситуацію в обласному центрі  щодо діяльності міського таксі, з’ясували наявні проблеми та визначили шляхи їх вирішення.

Зокрема, під час конструктивного діалогу  намагалися відшукати відповіді на такі запитання:

– як контролюються дії водіїв, хто за них несе відповідальність?

– чи перевіряється технічний стан машин і здоров’я водіїв перед виходом на рейси?

– хто і яку відповідальність несе перед пасажирами, які платять за послугу? Я

– як водії захищені соціально?

Справжню дискусію викликало повідомлення, що великі мережеві компанії, сервіси не сплачують в місто податки, насамперед із доходів/зарплат (ПДФО, який забезпечує левову частку міського бюджету), хоча користуються міськими дорогами, а їх постійно потрібно  обслуговувати та ремонтувати.

Зі свого боку представники місцевих служб таксі акцентували увагу присутніх на тому, що не можуть конкурувати з великими сервісами, котрі суттєво демпінгують за тарифами на свої послуги.

Найбільше нарікань було на роботу так званих «нелегалів», які перевозять пасажирів без будь-яких ліцензій, дозволів і сплати податків, на складність із оформленням офіційних ліцензій, на відсутність виділених смуг для руху таксі, місць для стоянок тощо.

За результатами обговорення присутні домовилися про наступну зустріч. Водночас представники Управління Держпраці краю наголосили неформальним перевізникам на   необхідності зареєструвати їх діяльність і сплачувати податок. Також йшлося про те,  що влада і контролюючі органи  не мають  намір чинити перешкоди бізнесу, навпаки готові  сприяти  їх розвитку. Але при цьому всі перевізники повинні працювати в рівних умовах, за чіткими і прозорими алгоритмами, щоб люди отримували якісні послуги, а місто – надходження до бюджету.