Лісопатологічне обстеження в ДП «Великобичківське ЛМГ»

2 роки ago admin 0

Днями на території Верхньо-Водянського лісництва ДП «Великобичківське ЛМГ» проводилися лісопатологічні обстеження відповідно до «Санітарних правил у лісах України» лісових насаджень пошкоджених першочергово вітровалами та вражених хворобами лісу.

«Коли стається вітровал або насадження вражається хворобами лісу і виникає необхідність провести суцільну санітарну рубку, на призначене місце приїжджає комісія, утворена за рішенням власників лісів, постійних лісокористувачів та підтверджує доцільність проведення такої рубки, обстежує площу враженої ділянки, співставляючи з таксаційними показниками та розташуванням на місцевості»,- додав Василь Трикур, начальник Закарпатського ОЛПП ДСЛП «Івано-Франківськлісозахист»

До складу комісії входять представники територіального органу Держлісагентства, органу місцевого самоврядування, на території якого зростають насадження, що потребують суцільної санітарної рубки, державного спеціалізованого лісозахисного підприємства, власника лісів, постійного лісокористувача.

Лісопатологічне обстеження в ДП «Великобичківське ЛМГ» проводили начальник Закарпатського ОЛПП ДСЛП «Івано-Франківськлісозахист» ВасильТрикур, інженер-лісопатолог Олександр Гайченя за участі головного спеціаліста відділу охорони та захисту лісу Закарпатського ОУЛМГ Юрія Стеблюка, лісничого Верхньо-Водянського лісництва Сергія Обриського та працівників лісової охорони з відповідним оформленням первинної технічної документації щодо проведення санітарно-оздоровчих заходів в лісовому фонді підприємства.

Під час обстеження було проведено візуальний огляд насаджень та встановлено, що на ділянці відбулися вітровали, вітроломи, а також враження дерев (породи бук) трутовиками в наслідок чого втрачається біологічна стійкість деревостану. Відтак для запобігання розмноження та поширення стовбурних шкідників, попередження втрати деревиною технічних якостей та належного санітарного стану суміжних насаджень доцільно проведення суцільної санітарної рубки .

🌳За даними перерахунку дерев на пробній площі лісопатологами встановлено що вітровали, вітроломи становлять – 37%; дерева які пошкоджені хворобами – 18%, неліквідної деревини – 12% в наслідок чого вирубуванню підлягає 67% дерев.

Тому проведення вибіркової рубки є недоцільним, оскільки подальше розрідження деревостану призведе до зменшення повноти насадження нижче встановленого показника «Санітарними правилами в лісах України».

Днями на території Верхньо-Водянського лісництва ДП «Великобичківське ЛМГ» проводилися лісопатологічні обстеження відповідно до «Санітарних правил у лісах України» лісових насаджень пошкоджених першочергово вітровалами та вражених хворобами […]