Що таке незадекларована праця і які її наслідки, роз’яснюють краянам інспектори праці у ході профілактичних заходів

2 роки ago admin 0

З початку року на Закарпатті фахівці Управління Держпраці посилили проведення превентивної роботи, покликаної знизити рівень незадекларованої праці в області. Протягом минулого тижня інспекторський склад управління з профілактичною метою відвідав низку суб’єктів господарювання у всіх районах області. 

У ході таких інформаційних відвідувань посадові особи Управління Держпраці пояснювали роботодавцям та їх найманим працівникам, який вид діяльності згідно з чинним законодавством вважається незадекларованою працею і звертали їх увагу  на імовірні наслідки роботи без оформлення трудових відносин.

Задекларованою працею, вважається праця, коли виконані  такі умови: роботодавець уклав з працівником трудовий договір; офіційно повідомив про його працевлаштування державну податкову службу; офіційно і в повному розмірі виплачує заробітну плату; сплачує за працівника єдиний соціальний внесок та ін.       

Наслідки незадекларованої праці для працівника:  відсутність офіційного трудового стажу; погані умови праці; відсутність компенсації у разі хвороби чи нещасного випадку; неможливість захистити себе у разі конфлікту, відмови в оплаті праці чи незаконного звільнення; відсутність соціальних гарантій (оплачуваної відпустки, можливості навчання, нормованого робочого дня).

Наслідки незадекларованої праці для роботодавця: штрафи за порушення законів; недобросовісна конкуренція на ринку; плинність кадрів; низька продуктивність праці через відсутність мотивації у працівників; поганий імідж.

Наслідки незадекларованої праці для держави: нерозуміння реальної ситуації на ринку праці; скорочення надходжень до держбюджету і фондів соціального страхування; нестача коштів для надання державних послуг, сплати пенсій, лікарняних; необхідність підвищення податків.

Водночас фахівці Управління Держпраці наголосили працівникам, що незадекларована праця дає роботодавцям необмежені можливості тиску на працівників.