На Закарпатті обговорили проблемні питання протипаводкового захисту населення

2 роки ago admin 0

Про це сьогодні, 13 січня йшлося під час брифінгу в Ужгородському пресклубі за участі народного депутата України Михайла Лаби, першого заступника начальника ГУ ДСНС України у Закарпатській області Володимира Ціцея та начальника Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Олега Кисіля.

Під час заходу, учасники розповіли про наслідки цьогорічного січневого паводку й повідомили, що на даний час спеціальні комісії ще проводять обстеження підтоплених територій і деталі будуть відомі вже згодом. Зокрема, Володмир Ціцей поінформував присутніх, що в період негативних сприятливих умов, на території області було підтоплено 371 дворогосподарство,  15 житлових будинків, заклади соціальної сфери, сільгоспугіддя, зруйновано об’єкти протипаводкового захисту. На ліквідацію наслідків підтоплень від підрозділів ДСНС області залучалося понад 100 чоловік особового складу, 23 одиниці автомобільної техніки та 12 мотопомп.

Далі спікери обговорили перебіг робіт з ліквідації наслідків, зони ймовірних підтоплень, а також заходи, які необхідно здійснити щоб у майбутньому мінімізувати наслідки такого плану стихійних явищ. Зокрема Олег Кисіль розповів, що більшою мірою на мінімізацію наслідків паводку вплинув Державний водозахисний протипаводковий комплекс, до якого входить близько 700 км дамб, 300 км берегоукріплень, 32 потужні стаціонарні насосні станції, автоматизована інформаційно-вимірювальна система моніторингу вимірювання води. Ця система спрацювала на 100 відсотків, але її  необхідно розвивати й підтримувати у належному стані. Протипаводкові заходи потребують дофінансування. І це можуть бути заходи, які можуть фінансуватися з бюджетів різних рівнів, у тому числі й об’єднаними територіальними громадами.

Підсумовуючи виступи, народний депутат України Михайло Лаба повідомив, що питання протипаводкового захисту захисту актуальні і потребуть привернення уваги представників влади на всіх рівнях. Тому уже в найближчий час він спільно з колегами готуватиме спільне звернення до Кабінету Міністрів України щодо розробки відповідних програм та фінансування заходів, пов’язаних із протипаводковим захистом на території західних областей України.

ГУ ДСНС України у Закарпатській області

DSC04445.JPG