У четвер Закарпатський муздрамтеатр покаже прем’єру вистави «Чіріклі»

2 роки ago admin 0

Перша згадка про ромів на Закарпатті позначена 1661 роком, але досі вони не ставали повноцінними героями закарпатської театральної сцени. Вистава «Чіріклі» створена за монодрамою ужгородського драматурга Олександра Гавроша, в основу якої лягли твори першого ромського письменника Закарпаття Миколи Бурмека-Дюрі. Цією постановкою Закарпатський муздрамтетр вперше осягає жанр «докудрами» — гостросоціальної сучасної документальної драми, що базується на реальних подіях. Постановку експериментальної  вистави підтримав Міжнародний фонд «Відродження». Через невелику кількість глядацьких місць перший прем’єрний показ буде здійснено за запрошеннями.

У четвер, 25 листопада, о 17.00 відбудеться прес-конференція з творчою групою, що працювала над виставою. Зокрема, режисером-постановником, заслуженим діячем мистецтв України Анатолієм Канцедайлом, письменником Миколою Бурмек-Дюрі, автором п’єси Олександром Гаврошем. Візьмуть участь у спілкуванні і директор Ромської програми Міжнародного фонду «Відродження» Сергій Пономарьов та менеджер з культурних ініціатив Міжнародного фонду «Відродження» Радослава Кабачій.

 

 

Заслужена артистка України Наталія Засухіна, виконавиця головної ролі ділиться своїми враженнями від роботи:

 – Мою героїню називають Чіріклі. У ромській мові  це слово означає «пташка». Але попри ліричність імені, насправді вистава дуже нелегка. Коли я бралася за цю роботу, не думала, що буде так складно. Адже перед тим вже успішно грала ромок на сцені. Але тут щось зовсім інше: зайда (речова торба) цієї літньої циганки Чіріклі така важезна, що я ледве  відриваю її від землі.

 

Бере участь у виставі і заслужений артист України, художній керівник камерного оркестру Закарпатської обласної філармонії, Владислав Юрош:

Закарпатські роми мають свої досягнення в музиці. Нещодавно навіть вийшла книжка про їхніх музикантів. Ми часто з ними контактували як колеги-скрипалі. На жаль, останніми роками спостерігаю, що скрипка перестала користуватися популярністю серед ромів. А колись на традиційних циганських похоронах за труною могли вигравати десятки ромських скрипалів. Тепер в Ужгороді важко знайти навіть одного.

Старався підібрати до вистави ромську музику, яка би була близькою для нашого регіону. Мені цікаво брати участь у цій виставі. Адже в юності навіть грав у самодіяльному театрі.

А в п’ятницю, 26 листопада, о 19.00 на малій сцені Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру покажуть химерну драму Еріка-Емануеля Шмітта «Готель між двох світів»,  а 28 листопада, у неділю, о 18.00 відбудеться прем’єра першої закарпатської оперети братів Шерегіїв «До зустрічі з тобою…»

 

 

 

 

 

.