Про права та обов’язки працівників і роботодавців під час пандемії СOVID-19

2 роки ago admin 0

Запровадження обов’язкової вакцинації проти COVID-19 є однією з найбільш обговорюваних тем в Україні, яка викликає багато питань, насамперед у сфері трудового права. До Держпраці останнім часом надходить багато звернень щодо надання роз’яснень про застосування трудового законодавства під час карантинних заходів, зумовлених пандемією СOVID-19.

Наразі громадян найбільше цікавить чи є вакцинація проти COVID-19 обов’язковою для всіх працівників та чи можливе звільнення з роботи у разі відмови від неї. Актуальними також є питання оплати праці під час відсторонення працівника від роботи у зв’язку з відмовою від вакцинації, тривалість такого відсторонення, документальне оформлення відмови або ухилення працівника від вакцинації, можливість прийняття тимчасового працівника замість відстороненого тощо.

Відповіді на ці та інші питання роботодавці і працівники можуть отримати, звернувшись з письмовим зверненням безпосередньо до Держпраці або її територіального органу, за допомогою консультаційної телефонної лінії (044-288-10-00), сервісу «інтерактивний інспектор» та на офіційному вебсайті Держпраці у розділі «Запитання/Відповіді».