ЗАКАРПАТСЬКИЙ МУЗДРАМТЕАТР ГОТУЄ ДО ЮВІЛЕЮ ПРЕМ’ЄРУ ВИСТАВИ БРАТІВ ШЕРЕГІЇВ

2 роки ago admin 0

Афіша вистави Флірт і кохання, Дрогобич, 1943 р.

У листопаді Закарпатський академічний обласний український музично-драматичний театр імені братів Шерегїів відзначатиме 75-річчя першої вистави на своїй сцені. З такої нагоди найбільший театр області розпочав роботу над постановкою першої закарпатської оперети «Флірт і кохання», лібрето до якої написав Юрій-Августин Шерегій, а музику – його брат Євген. Сценічна історія цієї найвідомішої п’єси братів Шерегіїв доволі поважна.

Написана вона була в 1933-1934 роках в Хусті та Великому Бичкові, де вчителювали у той час брати-театрали. Перша прем‘єра відбулася в міському театрі Ужгорода 2 лютого 1936 року. Режисером вистави був сам автор тексту, а оркестром диригував – автор музики.

Як зазначала тогочасна преса, в залі був аншлаг і публіка сприйняла «комічну оперету на 3 дії з танцями» з великим захопленням. Адже вистава відображали модні тенденції того часу. Замість убогого закарпатського села дія на сцені відбувалася у холі, барі і навіть на пляжі успішного пансіонату «Гуцулка» у Квасах.

Друга постановка «Флірту і кохання», яке ще має другу авторську назву «Танго для тебе», відбулася 13 лютого 1943 року в українському театрі Дрогобича, яким тоді керував Юрій-Августин Шерегій. 27 лютого 1977 року на 70-річчя автора п’єси «Танго для тебе» поставили у Братиславі, де проживав після війни відомий закарпатський театральний діяч.  

У 1999 році постановку першої місцевої оперети вже теж під назвою «Танго для тебе» здійснив головний режисер Закарпатського муздрамтеатру Анатолій Філіппов, що стало подією в культурному житті краю. До Ужгорода на прем’єру приїхала родина Юрія-Августина Шерегія із Братислави.

І ось 28 листопада 2021 року очікується вже п’ята постановка однієї з найуспішніших закарпатських п’єс. Режисером-постановником є народний артист України Анатолій Філіппов, який підготував власну сценічну версію музичної вистави братів Шерегіїв під назвою «До зустрічі з тобою…».

А цієї суботи, 30 жовтня, о 18.00 Закарпатський муздрамтеатр запрошує на перегляд ексцентричної комедії А.Курейчика «Обережно – жінки!», яка вже понад десять років не сходить зі сцени найбільшого театру області, що свідчить про її постійний глядацький успіх.

Олександр Гаврош, завідувач літературно-драматичної частини Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв

 

 Афіша вистави Флірт і кохання, Дрогобич, 1943 р.