З підприємцями Іршавщини говорили про дотримання вимог законодавства про працю та зайнятість населення

2 роки ago admin 0

На Іршавщині, за ініціативи голови Кам’янської сільської ради Михайла Станинця, відбулася робоча зустріч за участю представників Управління Держпраці у Закарпатській області, місцевих суб’єктів підприємницької діяльності,   керівника  центру обслуговування платників Іршавської державної податкової інспекції ГУ ДПС у Закарпатській області та бізнес-координатора Кам’янського бізнес-хабу.

Під час зібрання розглядалося питання дотримання вимог законодавства про працю та зайнятість населення. Зокрема, фахівці Управління Держпраці акцентували увагу суб’єктів підприємництва на необхідності офіційного оформлення трудових відносин з найманими працівниками та виплати їм заробітної плати у розмірі, не меншому за мінімальну заробітну плату.

«Якщо розмір нарахованої заробітної плати є меншим за мінімальний, – зауважувалося у ході зустрічі, – то слід здійснювати доплату до мінімального страхового внеску. Але в майбутньому, при призначенні пенсії, буде враховуватися фактично нарахована заробітна плата із врахуванням суми доплати і буде впливати на розмір пенсії».

Водночас присутнім роз’яснили окремі положення Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» із змінами. Насамперед йшлося про здійснення позапланових перевірок за зверненням посадових осіб органів місцевого самоврядування про порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства про працю, особливо в частині допуску до роботи працівників без оформлення трудових договорів.

Як наголосив керівник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці Ярослав Турянський, повна легалізація заробітної плати найманих працівників слугуватиме наповненню сільського бюджету, а також збільшить надходження від сплати єдиного соціального внеску, який забезпечить стале фінансування виплати пенсій пенсіонерам та захистить права і соціальні гарантії жителів Кам’янської територіальної громади.