Шляхи взаємодії щодо запобігання використанню незадекларованої праці з органами місцевого самоврядування

3 роки ago admin 0

На Закарпатті пройшли робочі наради за участю головних державних інспекторів Управління Держпраці краю та представників органів місцевого самоврядування. Такі заходи вже буди проведені в Ужгороді, Виноградові, Горондівській, Івановецькій, Керецьківській, Полянській, Кам’янській, Великоберезькій, Великобийганській, Зарічанській та Нижньоворітській сільських радах.   

Їх мета – посилити державний нагляд і контроль з питань запобігання використанню незадекларованої праці та своєчасної і в повному обсязі виплати заробітної плати, а також активізувати співпрацю органів місцевого самоврядування із Управлінням Держпраці та визначити шляхи обміну інформацією.

На нарадах мовилося про те, що однією з підстав для здійснення позапланових заходів, за ст. 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», є звернення посадових осіб органів місцевого самоврядування про порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства у випадках, коли право на подання такого звернення передбачено законом.

Як відомо, до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить, зокрема, звернення до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю чи його територіального органу про порушення суб’єктом господарювання законодавства про працю та зайнятість населення. Така норма передбачена статтею 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Тож, як зауважувалося у ході цих зустрічей, звернення посадових осіб виконавчих органів сільських, селищних, міських рад до територіальних органів Держпраці про порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства про працю є підставою для проведення позапланових заходів контролю.