ДСНС закликає громадян дотримуватись правил безпеки під час походу у гори

3 роки ago admin 0

Рятувальники постійно звертають увагу громадян на необхідність ретельно планувати свої туристичні мандрівки, об’єктивно оцінювати власні сили та фізичний стан, а також слідкувати за зміною погодних умов у горах. Якщо ж люди вважають ці поради зайвими і нехтують правилами безпеки, то, на жаль, зустрічі із пошуково-рятувальними підрозділами не уникнути, адже наслідки не змушують на себе довго чекати. Відтак, фахівці ДСНС щодня залучаються для допомоги туристам у горах України.

Зокрема, трагічно закінчився похід для групи туристів у ніч на 16 вересня на Прикарпатті. 15 вересня о 21:20 до Служби порятунку, поступило повідомлення про те, що група туристів з 12 чоловік, двоє з яких діти, під час привалу на полонині «Під Берди» поблизу села Вороненка Надвірнянського району, розвели багаття після чого відбувся вибух, внаслідок якого четверо туристів отримали травми, ще двоє загинули. Одразу було оголошено збір для пошуково-рятувальних відділень Ворохта, Верховина, Яремче, Заросляк, Косів та Івано-Франківськ.

Хронологія подій: о 21: 49 до проведення аварійно-рятувальних робіт додатково залучено 3 бригади медицини катастроф, чергову зміну ОКЦ та мобільно-оперативну групу ГУ ДСНС в області. О 00:15 16 вересня додатково для надання допомоги залучено рятувальників пошуково-рятувального відділення села Лазещина ГУ ДСНС у Закарпатській області, а також рятувальників ГПРВ села Ясіня та ГПРЧ міста Рахів. О 23:50 до місця події прибули медики на квадроциклі та розпочали заходи по наданню медичної допомоги постраждалим. За їхньою інформацією 2 особи (1982 та 1995 р.н.) загинули, 4 – травмовані, з них 3 осіб – у важкому стані. Медичні працівниками вжили заходів, щодо стабілізації стану постраждалих. О 00:19 до постраждалих туристів прибули перші рятувальники з фельдшером пошуково-рятувального відділення м. Яремче. О 00:45 рятувальники розпочали супровід першої постраждалої особи з полонини до підніжжя гори, а о 01:15 розпочато супровід учасників групи, які не зазнали травмувань. О 04:00 2 дітей (2016 та 2018 р.н.) та 2 дорослих на автомобілі підвищеної прохідності, а в подальшому на автомобілі рятувальників «Л-200» перевезено до підніжжя гори та передано родичам, котрі після спілкування з психологом ГУ ДСНС в області, на власному транспорті відбули до міста Коломия. Рятувальники транспортували 4 травмованих осіб до підніжжя гори та передали медикам. Після чого травмованих було госпіталізовано до лікувальних закладів. Усього для надання допомоги постраждалим від ГУ ДСНС України в Івано-Франківській області залучено 10 од. тех., та 38 чол. особового складу та 10 чол., 4 од.тех., ГУ ДСНС України в Закарпатській області.

Днем раніше, опівдні 14 вересня, до Служби порятунку Закарпаття надійшло повідомлення про те, що під час проходження туристичного маршруту в Рахівському районі погіршилося самопочуття в мешканки Києва. 18-річна дівчина вийшла в похід напередодні й стала почуватися зле. Інші члени групи сподівалися, що їй покращає після ночівлі. Однак вранці, коли туристи почали підйом на гору Петрос, стало зрозуміло, що киянка не зможе йти далі.

Для допомоги дівчині на місце події вирушили фахівці гірського пошуково-рятувального відділення с. Кваси. Вони відшукали туристку, в якої виявився дуже високий тиск. Тож їй зробили необхідний укол і на ношах перенесли до рятувального автомобіля, на якому транспортували до присілку Кевелів смт Ясіня й передали в руки лікарів бригади екстреної медичної допомоги для подальшої госпіталізації.

Тож, для того, щоб покращити свої навички допомоги у горах, рятувальники ДСНС регулярно тренуються.

Приміром, 13 вересня, фахівці гірського пошуково-рятувального відділення с. Кваси провели чергове своє заняття на горі Костирівка Рахівського району Закарпаття. 

П’ятеро рятувальників тренувалися натягувати мотузкову переправу для евакуації потерпілих через важкодоступні місця (наприклад, річку або стрімкий яр), в’язати необхідні для натягування переправи вузли та підніматися й спускатися мотузкою за допомогою схоплюючих вузлів. Подібні навчання спеціалісти проводять щотижня, щоразу відпрацьовуючи нову техніку.

Разом з тим, як зробити свій похід у гори безпечним розповідають рятувальники.

Насамперед важливо спланувати зареєструвати свій похід у фахівців ДСНС. Для зручності це можна зробити заздалегідь через онлайн-форми, розміщені на сайтах територіальних підрозділів Служби порятунку західного регіону.

Маршрути необхідно обирати такі, які відповідають вашому досвіду та рівню фізичної підготовки. Особливу увагу слід звернути на екіпірування – одяг та спорядження мають відповідати погодним умовам.

Не слід вирушати у гори поодинці та великими групами, а погодні умови звіряти лише з короткостроковим прогнозом синоптиків – наперед на 1-2 дні максимум.

Вирушаючи по гриби, важливо попереджати родичів про місце й час перебування у лісі, а також негайно сповістити рятувальників при втраті орієнтиру.

Дбайте про свою безпеку і у випадку виникнення надзвичайної події негайно телефонуйте до Служби порятунку за номером 101!

242149093_4292482117538257_2155683568098162297_n.jpg IMG-6fb69057ecf8741f44ffb2a1863b9ac9-V.jpg

IMG-9465472ca7fab5d8e89df3622b7c6021-V.jpg