Результати розгляду справи по обвинуваченню Ужгородського міського голови

3 роки ago admin 0

30 жовтня 2018 року до суду надійшов обвинувальний акт, за яким Ужгородський міський голова обвинувачувався у вчиненні особливо тяжкого злочину – розтрати коштів місцевого бюджету на суму шість мільйонів гривень шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем (частина 5 статті 191 КК України), а також у внесенні службовою особою неправдивих відомостей до офіційних документів за попередньою змовою групою осіб (частина 2 статті 28 частини 2 статті 366 КК України).

Інкриміновані діяння мали місце в період з 16 листопада по 29 грудня 2015 року при здійсненні реставрації пам’ятки архітектури національного значення «Амбар та винний льох XVII століття».

В ході судового розгляду, 30 серпня 2021 року, прокурором Закарпатської обласної прокуратури змінено раніше пред’явлене обвинувачення у вчиненні особливо тяжкого злочину на обвинувачення у вчиненні нетяжкого злочину – службової недбалості, що спричинило вилучення з міського бюджету коштів в сумі 285 тисяч гривень (частина 2 статті 367 КК України).

Прокурор мотивував зміну обвинувачення тим, що в ході судового розгляду не здобуто доказів, які б свідчили про умисел міського голови на вчинення інкримінованих йому кримінальних правопорушень, зокрема розтрати чи привласнення коштів територіальної громади міста Ужгорода в сумі шість мільйонів гривень.

06 вересня 2021 року обвинувачений та його захисник подали до суду клопотання про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків притягнення його до кримінальної відповідальності за частиною 2 статті 367 КК України.

Кримінальним кодексом України (стаття 49) визначено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею нетяжкого злочину минуло п’ять років. Звільнення особи від кримінальної відповідальності за строками давності є обов’язком, а не правом судом.

 Суд заслухав позицію учасників процесу щодо звільнення обвинуваченого від відповідальності за строками давності, зокрема прокурора, який не заперечував щодо такого звільнення, врахував, що з часу події злочину минуло більше п’яти років, а перебіг давності не переривався та не зупинявся, та постановив ухвалу, якою звільнив обвинуваченого від кримінальної відповідальності за частиною 2 статті 367 КК України у зв’язку із закінченням строків давності, а кримінальне провадження закрив з нереабілітуючих підстав.