Швидко та ефективно рятувати людей у горах тренувалися закарпатські рятувальники (ФОТО, ВІДЕО)

3 роки ago admin 0

Коли турист травмувався в горах – кожна згаяна хвилина може коштувати йому життя. Тому для гірських рятувальників украй важливо постійно підвищувати власну майстерність, аби якомога швидше та ефективніше надавати допомогу людям у критичних ситуаціях. Саме тому 18 серпня на полонині Драгобрат Рахівського району відбулися навчання на тему «Організація та порядок здійснення пошуково-рятувальних та аварійно-рятувальних робіт в гірській місцевості».

Захід відбувся у рамках реалізації проєкту «Спільний захист людей та навколишнього середовища шляхом створення українсько-польської системи попередження та реагування на катастрофи в Карпатському Єврорегіоні». Тактико-спеціальні навчання відвідали начальник Головного управління ДСНС України у Закарпатській області Роман Гудак, керівники оперативно-рятувальних служб Львівської та Івано-Франківської областей, виконавча директорка Асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна» Галина Литвин і керуюча справами Закарпатської обласної ради Мирослава Ливч, голова Рахівської районної ради Діана Бабинець  та голова Ясінянської територіальної громади  Андрій Делятинчук.

Під час навчань гірські рятувальники відпрацьовували дії за трьома можливими сценаріями. У першому випадку турист впав і травмувався, а також не може зорієнтуватися на місцевості й визначити місце свого знаходження. У другому – внаслідок погіршення погодних умов туриста вразила блискавка й він перебуває без свідомості. І в третьому – турист не може рухатися, оскільки отримав травму під час проходження маршруту складним гірським рельєфом, та потребує негайної госпіталізації.

В усіх ситуаціях фахівці гірських пошуково-рятувальних відділень відшукали туристів і надали їм необхідну долікарську допомогу. При цьому, зважаючи на обставини, надзвичайники використовували різні методи евакуації потерпілих – за допомогою навісної переправи, квадроцикла чи снігоболотохода «Богун». Усіх трьох травмованих туристів спустили донизу та передали фахівцям бригади екстреної медичної допомоги для подальшої госпіталізації.

Таким чином за результатами навчань гірські рятувальники відточили навички особового складу під час проведення пошуково-рятувальних та аварійно-рятувальних робіт в гірській місцевості, перевірили готовність до дій за призначенням гірської пошуково-рятувальної частини, а також визначили рівень підготовки гірських підрозділів до проведення оперативних дій під час надзвичайних ситуацій та подій.

 ФОТОАЛЬБОМ

 DSC_0523.JPG   DSC_0535.JPG

DSC_0562.JPG   DSC_0596.JPG

DSC_0600.JPG   DSC_0611.JPG

 

ГУ ДСНС України у Закарпатській області