Лісівники та місцеві ОТГ об’єднають зусилля для реалізації програми «Масштабне заліснення України»

3 роки ago admin 0

Сьогодні на Закарпатті відбулося спілкування т.в.о начальника управління лісового та мисливського господарства Ярослава Гоголюка з керівниками об’єднаних територіальних громад та представниками органів місцевого самоврядування. Зустріч відбулася на веб-майданчику Закарпатської ОДА. Всього до зустрічі в режимі он-лайн та оф-лайн долучилося майже 80 учасників. Серед іншого обговорили реалізацію в межах області державної програми «Масштабне заліснення України».

«Державне агентство лісових ресурсів та Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства звертається до місцевих ОТГ з питанням про виявлення самозаліснених та придатних для створення лісів земельних ділянок державної та комунальної власності з метою їх подальшого використання.  Є кілька варіантів подальшого їх використання для лісорозведення. Ми пропонуємо або передати такі ділянки до державних чи комунальних лісогосподарських підприємств (для лісорозведення) або розробити механізми створення на цих ділянках державними чи комунальними лісогосподарськими підприємствами нових лісів на умовах відповідних договорів з ОТГ. Зробити це можна за кошти місцевого та державного  бюджетів», – зазначив під час спілкування з головами ОТГ Ярослав Гоголюк.

Крім того т.в.о начальника управління лісового та мисливського господарства зазначив, що управління уже звернулося до лісогосподарських підприємств краю аби ті сприяли ОТГ у створенні та упорядкуванні об’єктів озеленення.

«Йдеться про допомогу і співпрацю в питаннях виготовлення проектів, створення парків, скверів, забезпечення садивним матеріалом, фаховими консультаціями, які рослини підійдуть для озеленення тієї чи іншої території. Важливо не просто посадити дерева та рослини, а зробити це правильно і грамотно, аби приживлення було максимальним. Для цього у нас є фахівці, які готові працювати на спільний позитивний результат», – додав Ярослав Ярославович Гоголюк.

Нагадаємо йдеться про Всеукраїнську цільову програму «Масштабне заліснення України» у рамках якої передбачено підвищити рівень лісистості України. Для цього в найближчі три роки заплановано висадити один мільярд дерев на території всієї України.

На Закарпатті уже проведено ряд робіт у цьому напрямку. Наразі першочерговими завданнями, які пропонує Закарпатське ОУЛМГ для реалізації амбітної мети з озеленення, є створення міжвідомчих комісій на рівні районних адміністрацій у складі представників державного геокадастру, постійних лісокористувачів та представників ОТГ; також управління пропонує головам ОТГ розробити  місцеві програми щодо масштабного заліснення територіальних громад; розглянути можливість передачі самозаліснених та придатних для створення лісів земельних ділянок державної та комунальної форм власності в користування державним лісогосподарським підприємствам.

Сьогодні на Закарпатті відбулося спілкування т.в.о начальника управління лісового та мисливського господарства Ярослава Гоголюка з керівниками об’єднаних територіальних громад та представниками органів місцевого самоврядування. Зустріч відбулася […]