Інспекційні відвідування в Ужгороді пройшли за участю журналістів обласних телеканалів

3 роки ago admin 0

До сьогоднішнього візиту фахівців Управління Держпраці у Закарпатській області, тим паче у супроводі телевізійників, власники та працівники двох кафе і мініпекарні в Ужгороді явно не були готові. Хоча про початок масштабної інспекційної кампанії широко анонсувалось.

Водночас головні державні інспектори праці неодноразово наголошували під час проведення інформаційно-роз’яснювальних заходів на необхідності легалізувати трудові відносин роботодавців з їхніми найманими працівниками, звертаючи увагу на відповідальності, передбаченій за допущене порушення чинного законодавства, зокрема в частині неофіційного працевлаштування.

Тож результатом сьогоднішніх перевірок стали зафіксовані факти допущення до виконання трудових обов’язків п’яти осіб без відповідного оформлення з ними трудових відносин. В усіх випадках оформлено акти перевірок, надані обов’язкові до виконання приписи щодо усунення виявлених порушень вимог законодавства про працю та на винних осіб складено адмінпротоколи, які будуть скеровані на розгляд до суду.  

Як наголосив начальник Управління Держпраці Богдан Дорош, контрольні заходи не мають на меті покарати роботодавця за допущені порушення, їх ціль – офіційне працевлаштування краян. Але водночас посадовець нагадує, якщо підприємці не виконають  вимоги припису, то за допуск до роботи осіб без оформлення трудового договору передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 8500 до 17000 тис. грн. та фінансова відповідальність у вигляді штрафу у розмірі 60000 тис. грн. за кожного неоформленого працівника, а у разі повторно вчинення порушення протягом 2 років – 180000 тис. грн. за кожного такого працівника.