В одному з пунктів продажу в Боздоському парку Ужгорода працювали двоє незадекларованих осіб

3 роки ago admin 0

Улітку в Боздоському парку – улюбленому місці відпочинку багатьох ужгородців – завжди велелюдно. Саме тому в цю пору тут з’являються чимало пунктів виїзної торгівлі. Зокрема, окремі підприємці організовують невеличкі кіоски з продажу морозива, різних безалкогольних напоїв та продуктів харчування. Правда, не всі суб’єкти господарської діяльності намагаються дотримуватися при цьому вимог законодавства про працю.

Так, фахівці Управління Держпраці краю під час проведення інспекційного відвідування з’ясували, що один з приватників, власник вказано пункту продажу,  прийняв на роботу двох осіб, як то кажуть, на «чесне слово» – без оформлення жодних документів. Традиційно молодим людям пояснили, буцімто вони мають пройти певний час стажування для встановлення їх профпридатності.

Не знати, чи мав намір потім роботодавець офіційно працевлаштувати цих молодих людей, чи за кілька тижнів на їх місце найняв  би інших. Але факт використання незадекларованої праці залишається фактом, і його документально зафіксували головні державні інспектори праці. Тепер на закононеслухняного  роботодавця  чекає передбачена відповідальність.

Нагадуємо, за допуск до роботи осіб без оформлення трудового договору передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 8500 до 17000 тис. грн. та фінансова відповідальність у вигляді штрафу у розмірі 60000 тис. грн. за кожного неоформленого працівника, а у разі повторно вчинення порушення протягом 2 років – 180000 тис. грн. за кожного такого працівника.