Про створення місцевих пожежних команд на Закарпатті, оперативне реагування підрозділів ДСНС на надзвичайні ситуації та запобігання літнім небезпекам йшлося на нараді

3 роки ago admin 0

7 червня в Головному управлінні ДСНС України у Закарпатській області відбулась нарада під час якої було обговорено стан реагування на надзвичайні події та небезпечні ситуації упродовж травня 2021 року. Розпочали з приємного, колеги привітали начальника  Свалявського районного відділу Івана Токарського з виходом на заслужений відпочинок та вручили йому цінний подарунок.

Далі, рятувальники проаналізували роботу підпорядкованих підрозділів з питань реагування та запобігання надзвичайним ситуаціям, організацію роботи по зміцненню дисципліни, ведення індивідуальної, виховної роботи в підрозділах області та заходи щодо її покращення, стан утримання матеріально-технічної бази підрозділів області тощо. Учасники обговорили проблемні питання щодо створення підрозділів місцевої й добровільної пожежної охорони на територіях громад. Адже в умовах проведення адміністративно-територіальної реформи та децентралізації влади саме на об’єднані територіальні громади покладено функцію – створення системи цивільного захисту. Вона регулює відносини, пов’язані із захистом населення, територій, навколишнього середовища та майна від надзвичайних ситуацій, реагуванням на них, функціонуванням місцевої ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту.

Про пожежі та надзвичайні ситуації доповів заступник начальника Головного управління Василь Варга, який зазначив що кількість пожеж зменшилась на 12,5 % у порівнянні із аналогічним періодом минулого 2020 року. У той же час, кількість загиблих на пожежах зросла на 9 випадків. Так, наразі в краї зареєстровано 1075 випадків, під час яких загинули 25 осіб, у минулому році було зафіксовано 1289 пожеж на яких загинуло 16 краян. Такий стан речей спонукає підрозділи ДСНС до проведення масштабної масово-роз’яснювальної роботи серед населення із поясненням громадянам правил безпеки в побуті та під час відпочинку.

Окрім того рятувальники обговорили питання протипожежного водопостачання у населених пунктах. Так, за результатами проведених перевірок на території Закарпаття знаходяться 1605 пожежних гідрантів, 198 з яких (з різних причин) неможливо використовувати для забору води пожежними автоцистернами. Найбільша їх кількість у м. Ужгород та Ужгородському районі – 161. Звичайно ж ситуація у цьому напрямку покращується, адже з початку року встановлено 14 нових пожежних гідрантів, але така кількість є недостатньою, тож робота у цьому напрямку триватиме.

Головуючий на заході начальник Головного управління Роман Гудак акцентував увагу присутніх на основних питаннях, які потребують вирішення: запобігання виникненню надзвичайних ситуацій (пожеж), випадків загибелі та травмування на них людей; оперативне реагування та протидія пожежам у природних екосистемах та недопущення пожеж в лісових масивах; профілактика безпеки громадян на водних об’єктах області; комплекс організаційно-профілактичних заходів щодо забезпечення пожежної безпеки місць відпочинку та оздоровлення дітей тощо.

 

ГУ ДСНС України у Закарпатській області

DSC_0264.JPGDSC_0269.JPG

DSC_0273.JPGDSC_0286.JPG