Повідомлення щодо розгляду резонансної справи

3 роки ago admin 0


Мукачівським міськрайонним судом розглянуто кримінальне провадження стосовно громадянина С. обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 342 КК України – опір працівникові правоохоронного органу під час виконання службових обов’язків.                       

Дана подія мала місце 03 вересня 2020 року у нічний нас на автозаправній станції у місті Мукачеві по вулиці Томаша Масарика.

З досліджених у судовому засіданні доказів встановлено, що громадянин С. на вимогу працівників поліції безперешкодно надав посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу для складання постанови про накладення адміністративного стягнення за частиною 1 статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Виявивши у водія ознаки алкогольного сп’яніння працівники поліції запропонували пройти огляд на стан алкогольного сп’яніння, на що він відмовився і направився до приміщення  автозаправної станції.

У подальшому працівники поліції, здійснюючи затримання громадянина С. та маючи намір застосувати стосовно обвинуваченого  спеціальні засоби (кайданки), у зв’язку з невиконанням ним законної вимоги працівника поліції залишатися на місці події, не попередили його, як це вимагає статті 43 Закону України «Про Національну поліцію», щодо наміру застосування спецзасобів. Громадянин С. не давав можливість працівникам поліції завести руки за спину, робив різкі рухи руками. Після того, як потерпіла намагалася підсікти ногу громадянина С., він схопив її за шию і вони разом упали на землю. Тілесні ушкодження, які спричинені потерпілій відповідно до висновку експерта могли виникнути внаслідок падіння з висоти власного росту на тверде покриття при наданні тілу прискорення. 

Стороною обвинувачення не надано суду жодного належного доказу на підтвердження факту законного затримання громадянина С. в порядку, визначеному статтею 261 Кодексу України про адміністративні правопорушення, проте обвинувачений майже дві години перебував у кайданках.

При прийнятті рішення судом враховано позиції викладені у постановах Верховного Суду №44/215/17 від 20 жовтня 2020 року та №199/2151/18 від 14 квітня 2021 року, згідно яких суд повинен взяти до уваги факт не лише фізичного впливу на поліцейського з боку обвинуваченої особи, але і контекст, у якому відбулася подія.

01 червня 2021 року прийнято рішення щодо відсутності у діях колишнього працівника Служби безпеки України кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 342 КК України – опір працівникові правоохоронного органу під час виконання службових обов’язків.              

           

 

 

 

                                                           Прес служба Мукачівського міськрайонного суду