На Хустщині перевірили умови зберігання аміачної селітри на одному з тамтешніх господарств

3 роки ago admin 0

Після минулорічних подій у Бейруті більшість країн світу, зокрема й  Україна, посилили заходи контролю за зберіганням аміачної селітри. Держпраці розробила проект наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України «Про затвердження Мінімальних вимог щодо безпеки та здоров’я працівників на роботі під час зберігання, пакування нітрату амонію та використання його для виготовлення комплексних і рідких мінеральних добрив».

На Закарпатті є два підприємства, на складах яких зберігається аміачна селітра. Серед них хустська філія ПрАТ «Галнафтохім». Днями тут проходила планова перевірка з  питань додержання вимог законодавства у сфері охорони праці.

За словами головного державного інспектора відділу нагляду в АПК, СКС на транспорті і зв’язку Управління Держпраці у Закарпатській області Івана Ковача, який власне і провів контрольний захід, хімдобриво в цьому господарстві  зберігають у мішках. Складське приміщення розташоване у промисловій зоні, далеко від житлових будівель. Але у ході перевірки були зафіксовані певні порушення  вимог законодавства з охорони праці.

Насамперед, як з’ясувалося, підприємство працює без дозволу на зберігання вибухопожежонебезпечної речовини селітри аміачної, що є грубим порушенням законодавчих норм. Також під час огляду виявилося, що у складському приміщенні не встановлено термометр та вологомір. Водночас відсутні протоколи результатів вимірювання опору розтікання на основних заземлювачах і заземлення магістралей та устаткування; опору ізоляції; перевірки повного опору петлі фаза-нуль й інші недопрацювання.  На їх усунення керівнику  підприємства був наданий припис.

Іван Ковач також нагадав відповідальним посадовим особам ПрАТ, що аміачна селітра є окисником і пожежонебезпечна, тому слід забезпечити належний порядок експлуатації складу і унеможливити доступ сторонніх осіб на  територію її зберігання.