В УЖГОРОДІ ПРЕДСТАВЛЯТЬ АНТОЛОГІЮ СУЧАСНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ІСТОРИЧНОЇ ДРАМИ

3 роки ago admin 0

У четвер, 3 червня, о 17.30 в Закарпатському муздрамтеатрі відбудеться презентація  антології сучасної української історичної драми «Часо&простір», що побачила світ у Києві наприкінці 2020 року.

Збірник кращих українських історичних п’єс  сучасних авторів представлятиме упорядниця, відома київська драматургиня Неда Неждана. Останнім часом в Україні помітно збільшилося драматургічних видань. Майже щороку виходять нові тематичні збірники, підготовлені центром театрального мистецтва імені Леся Курбаса Зокрема, нещодавно побачили світ антології п’єс для дітей («Драмовичок»), жіночих драм («Мотанка»), моноп’єс («Голос тихої безодні»).  Нарешті наспів час й на історичну тематику, адже Україна має тривалу і славну минувшину.

 

У збірнику опубліковані твори відомих сучасних драматургів: Неди Нежданої, Ярослава Верещака, Богдана Жолдака, Олександра Вітра, Олега Миколайчука-Низовця, Анни Багряної, Анатоля Покришня, Ігоря Юзюка, Надії Марчук.

Приємно, що серед цих імен представлено і Закарпаття. Зокрема, Олександр Гаврош із п’єсою про події 1939 року «Останнє танго в Хусті», прем’єра якої відбулася на сцені Закарпатського обласного театру драми і комедії. Виставу хустян було визнано кращою в театральному сезоні  2019 року і нагороджено обласною театральною премією імені братів Шерегіїв. Цьогоріч за «героїчну драму 1939 року» відзначено  обласною літературною премією імені Ф.Потушняка й автора п’єси. Окрім «Часо&простору», згадана п’єса друкувалася і в книжці Олександра Гавроша «Нескорена Карпатська Україна».

А цього вікенду шанувальників театрального мистецтва знову чекають в Закарпатському муздрамтеатрі.

У п’ятницю, 28 травня, о 18.30 на малій сцені покажуть італійську комедію-фарс-детектив Даріо Фо «Я чекаю на тебе, мій любий».

У суботу, 29 травня, о 18.00 гратиметься музична драма «Про що плачуть верби» за п’єсою Карпенка-Карого.

У неділю, 30 травня, о 18.00 «шерегіївці» зіграють американську драму Леонарда Герша «Вільні метелики»