Велику сцену обласного муздрамтеатру в Ужгороді відкрили після двох місяців ремонту

3 роки ago admin 0

Відремонтовану велику сцену презентували в Закарпатському обласному муздрамтеатрі. Роботи тривали два місяці. Оновили світло- та звукотехнічні засоби, механізм обертання, поставили також нове покриття сцени, розповів директор Василь Марюхнич. На сцені нині виступили актори та оркестр.

Уперше, після двомісячного ремонту велика сцена драмтеатру в Ужгороді запрацювала. Її почали відновлювати 1 лютого. Інженер Олександр Палай, який працює в театрі 34 роки, розповів: тепер підготовка до вистав буде займати значно менше часу.

“До цього часу воно інакше було, старі запчастини працювали по-старому. Раніше десь на годину довше затягувався процес, тобто сцену виставляти. Зараз буде менше, бо декорацій менше треба і воно простіше буде і за часом теж. Десь на 40 хвилин. Загалом, електроніку нам треба було вивчити: як пультом керувати, щоб механіка працювала. Це полегшить нам роботу”, — розповів чоловік.

 

Всю звукову частину на оновленій великій сцені забезпечував Павло Файвай. Звукорежисер театру розповів: з новою технікою йому дуже легко працювати.

“Тут уже не потрібно самому виводити. Якщо десь якась проблема — він тобі показує. У мене є проблема. От він звертає увагу. І я вже дивлюся, яка може бути проблема: чи мікрофон зафонив, чи ні, чи достатньо мені рівня мікрофону. А на тому старому пульті я такої можливості не мав”, — пояснив Павло Файвай.

Такий ремонт у драмтеатрі не робили з 1987 року, — розповів директор Василь Марюхнич.

“Це є найбільший концертний майданчик у нашій області, — сказав він. — Глядацька зала нашого театру розрахована на 794 глядачів. Більшого концертного майданчика у нашому краї немає. Те обладнання, яке придбали наші партнери, інсталювали його, дозволяє проводити на сцені нашого театру театральні, музично-концертні дійства будь-якого формату”.

Окрім заміни звуко- та світлотехнічних засобів, відремонтували поворотне коло сцени та її підлогу.

“Загалом активних дій було трохи більше 2 місяців, — розповів підрядник Тарас Мусієнко, — але сам проєкт ми робили 4 місяці. Найважче, мабуть, відновлення кола поворотного, тому що поворотне коло має вагу 34 тони, воно не працювало 18 років. Коло перестало працювати через те, що в конструкції були помилки. І ми ці помилки виправили. Зараз воно з сучасною системою управління повністю працює. Від 1 до 3 років іде гарантія на все обладнання”.

Майже 15 мільйонів гривень – саме стільки коштували ремонтні роботи великої сцени Драмтеатру. Їх профінансував Угорський уряд.